zaterdag 24 november 2018

'Ashanti-koning moet spijt betuigen voor rol van zijn stam in slavernijverleden van Suriname'

'Je kan niet komen in een land waarvan je de aanstoot hebt gegeven van alle ellende'


Al vele weken is bekend, dat Ashanti-koning Otumfuo Osei Tutu-II Suriname deze dagen bezoekt, maar pas vandaag, zaterdag 24 november 2018, laat Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, via de WareTijd weten het onbegrijpelijk te vinden, dat de vertegenwoordiger van een stam die heeft meegewerkt aan de slavernij in onder andere Suriname, naar hier wordt gehaald.

Hij haast zich echter wel te zeggen, dat de komst van Otumfuo Osei Tutu-II op zich geen probleem hoeft te zijn, maar hij verwacht wel dat de Ashanti-koning alsnog spijt betuigt voor de rol die zijn stam heeft gehad in het slavernijverleden van onder andere Suriname.

Wijngaarde beweert, dat Ghana de 'grootste boosdoener' is geweest met betrekking tot ons slavernijverleden en dat vooral de Ashanti's een belangrijke rol daarin hebben gespeeld. 'Die hebben ons - Surinamers van Afrikaanse afkomst - verkocht en daarmee is de slavernij ingezet.'

Hij vindt dat het besluit om de koning naar Suriname te halen eerst goed overwogen had moeten worden. De federatievoorzitter zal de activiteiten waar de koning bij betrokken is daarom niet bijwonen.

De West Indische Compagnie handelde met verschillende Afrikaanse stammen en een daarvan was de Ashanti. Dit volk verkocht slaven aan de Nederlanders die ze op haar beurt naar de plantages exporteerden. Wijngaarde vindt, dat de commissie die belast is met de komst van de koning hem, hoewel op een beleefde manier, wel hierop zou moeten wijzen. 'Dit is een vorm van belachelijk maken. Je kan niet komen in een land waarvan je de aanstoot hebt gegeven van alle ellende. Men gaat helemaal voorbij hieraan.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten