zaterdag 24 november 2018

Jogi (VHP): ‘NDP gaat met staatsmiddelen feest vieren in Saramacca’

'Er zijn genoeg zaken in Saramacca die aangepakt moeten worden'

'Regering gebruikt middelen van de samenleving voor politieke propaganda onder de noemer herdenking staatkundige onafhankelijkheid'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi wil van de regering weten hoeveel geld vrij is gemaakt voor de viering van 43 jaar staatkundige onafhankelijk zondag 25 november in Saramacca. 

'De NDP gaat gewoon met staatsmiddelen feest vieren in Saramacca. Wij willen daarom weten hoe de middelen uitgezet zullen worden en dat er niet onnodig extra geld wordt verspild. Er zijn genoeg andere zaken in Saramacca, die aangepakt moeten worden. Een gedeelte van de wegstrekking Misgunst is al meer dan een jaar gesloten, omdat een deel van de weg door inkalving dreigt te zakken in het water. Daarvoor heeft de regering geen aandacht, maar er wordt versierd en er zal flink gegeten, gedronken en gedanst worden. Dat is mooi, maar daarmee worden de problemen in het land niet opgelost', zegt de parlementariër uit Saramacca vrijdag 23 november 2018 in het Dagblad Suriname.

De VHP’er voegt eraan toe, dat hij hoopt dat 25 november dit jaar geen dominante NDP-aangelegenheid wordt, maar juist een matige viering van staatkundige onafhankelijkheid van Suriname.

Jogi merkt op, dat de Nationale Commissie Jubileumjaren 2018, onder leiding van raadsadviseur Henk Herrenberg, geen nationale commissie is, maar meer een NDP-commissie. Vandaar dat hij sterk het vermoeden heeft, dat de viering van Srefidensi in districten, waaronder Saramacca, een politieke achtergrond heeft.

'De regering is bezig middelen van de samenleving te gebruiken voor politieke propaganda onder de noemer van herdenking staatkundige onafhankelijkheid. In Commewijne is de viering van Srefidensi in 2016 en de ‘Dag van de Javaanse Immigratie’ dit jaar ook heel groots gevierd, maar het leek meer op een NDP-vergadering. Ook in Brokopondo leek de viering van de Onafhankelijkheidsdag in 2017 op een grote NDP-massameeting. Dit alles wordt met staatsmiddelen gedaan. Daarom verwacht ik niet dat het anders gaat zijn in Saramacca. Na de onafhankelijkheid in 1975 hebben wij heel veel troep gehad in dit land. De grootste troep was de militaire coup op 25 februari 1980. De grootste troep nu is de NDP. De president weet dat het land slecht wordt bestuurd en dat burgers elke dag een hekel krijgen aan deze regering.'

Koning Osei Tutu II van het Ashanti koninkrijk in Ghana zal de eregast zijn op de Onafhankelijkheidsdag. Hij is donderdagmiddag in Suriname gearriveerd. Jogi beweert vernomen te hebben, dat er eerder vanuit Surinaamse zijde een speciale delegatie naar Afrika is afgereisd om de koning uit te nodigen.

'De koning komt met een 40-man tellende delegatie en dat is leuk, maar wie draait op voor al deze kosten? Voor het staatsbezoek van de Indiase president was 1 miljoen Amerikaanse dollar vrijgemaakt door de regering. Gaat dat weer gebeuren? Wij moeten ook rekening houden met de financiële positie van dit land, want Suriname heeft echt geen miljarden Amerikaanse dollars op haar rekening bij de Centrale Bank van Suriname. Laten wij dus niet meer dubbeltjes uitgeven dan strikt noodzakelijk is', aldus de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten