zaterdag 24 november 2018

In Bogota, Colombia, ruim 40 Venezolaanse vrouwen gered uit handen '21e eeuwse seksslavernij'-bende

Bende pakt vrouwen in grensstad Cucuta en vervoert ze naar de hoofdstad



Autoriteiten in Colombia zeiden donderdag 22 november 2018, dat ze meer dan 40 Venezolaanse vrouwen hebben gered uit handen van een '21e eeuwse seksslavernij'-bende waarin migranten gevangen werden gehouden en tot prostitutie gedwongen. 

De bende greep vrouwen in de grensstad Cucuta en vervoerde ze naar de hoofdstad, waar hun documenten werden geconfisqueerd en ze werden gedwongen om 20 dagen sekswerk te doen om de prijs van hun transport te betalen, zeiden ambtenaren.


Hoofdaanklager Nestor Martinez zei, dat de vrouwen elke dag slechts 15 minuten vrijheid hadden en een boete kregen als ze laat terugkeerden. De leiders van het netwerk contracteerden een vermeende arts om abortussen uit te voeren bij vrouwen die zwanger werden, voegde hij eraan toe. 'Het is absoluut verachtelijk', zei Martinez.

Mensenrechtenactivisten hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het feit, dat mensenhandel steeds vaker voorkomt als de migratie uit Venezuela opzwelt. Lokale autoriteiten zeggen dat veel Venezolaanse vrouwen die de economische en humanitaire crisis van hun land ontvluchten worden aangetroffen in sekswerk, vaak in een wanhopige poging hun worstelende families te helpen.



Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 3 miljoen Venezolanen gemigreerd in de afgelopen jaren en Colombia heeft er meer ontvangen dan welk ander land ook. Velen komen met weinig meer dan een koffer met bezittingen.

Martinez zei, dat de vrouwen eerder gered hadden kunnen worden, maar een agent van Colombia's immigratieagentschap heeft het netwerk getipt over de ophanden zijnde actie. Hij noemde de agent niet bij naam, maar beloofde dat hij binnen 24 uur voor het gerecht gebracht zou worden.

Bogota Veiligheids-secretaris Jairo Garcia zei, dat ongeveer de helft van de vrouwen in Bogota werd gered, terwijl de andere helft nog in Cucuta was. Hij zei, dat veel van de vrouwen in het netwerk werden gelokt met beloften van eten en geld. Garcia zei ook, dat ze beloofd hadden dat 'alles goed zal komen ... en toen ze in Bogota aankwamen, werden hun ID's afgenomen en werden ze opgesloten'.

Hij zei, dat de vrouwen worden behandeld als slachtoffers en voedsel en humanitaire hulp krijgen. De redding was onderdeel van een grotere operatie, waarin 144 mensen zijn aangehouden, tenminste één op beschuldiging van mensenhandel.

(Suriname Mirror/El Nuevo Dia/The Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten