vrijdag 26 oktober 2018

Artsen onderzoeken omwonenden smeulende tijdbom vuilstort Ornamibo

'Ik hoop het niet, maar het is niet uitgesloten dat de mensen giftige gassen hebben ingeademd'


Het Ministerie van Volksgezondheid is als gevolg van de brand op vuilstortplaats Ornamibo gestart met een onderzoeksprogramma in de nabije omgeving van het incident. Hierin zullen buurtbewoners die dat willen, onderzocht worden op eventuele ziektes opgelopen door de rook of andere gassen die ze hebben ingeademd. Er zal ook nagegaan worden hoeveel buurtbewoners daadwerkelijk ziek zijn geworden als gevolg van de brand. 

Het project is gestart op de OS Houttuin 1. Tientallen leerlingen van de school zijn op de eerste dag samen met enkele leerkrachten gescreend.

'De verpleegkundigen kijken naar normale dingen zoals hoesten, neusloop en andere kleine zaken. De arts bekijkt met zijn apparaten of er opvallende dingen zijn. Als er niets is geconstateerd dan laten we zo iemand gaan, maar als er toch iets is, dan krijgt dat kind een verwijsbrief voor de huisarts', zegt Aloysius Koendjbiharie, arts en coördinator afdeling Community Health van de Regionale Gezondheidsdienst, vandaag, vrijdag 26 oktober 2018, in de Ware Tijd.

Hij garandeert de privacy en confidentialiteit van zowel de leerlingen als de leerkrachten. De scholieren hebben eerder een toestemmingsbrief meegekregen voor hun ouders. Indien de ouders het niet nodig vinden wordt hun kind niet onderzocht.

Volgens projectcoördinator Premdew Lachman, hadden de meeste ouders geen moeite met de screening. Echter, er zijn mensen die geen medewerking verlenen. 'Ik weet niet waarom, maar ik denk dat ze de boodschap niet goed hebben begrepen. We hebben dat genoteerd en zullen het doorsturen naar het commissariaat. Ik hoop dat ze deze groep dan toch zover kunnen krijgen', zegt Lachman.

De projectcoördinator wijst er op, dat de gevolgen heel ernstig kunnen zijn. Vandaar dat er vanuit de RGD zo goed en zorgvuldig mogelijk wordt ingespeeld op deze situatie. 'We moeten de situatie niet onderschatten. Ik hoop het niet, maar het is niet uitgesloten dat de mensen giftige gassen hebben ingeademd. U moet nagaan dat de mensen constant last hadden van de rook', benadrukt hij. De consequenties kunnen volgens hem ook pas na een bepaalde periode te merken zijn.

De data die verzameld worden tijdens dit programma zal worden overgedragen aan Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Zij zullen op hun beurt verder plannen hoe het kwaad tot een minimum te beperken.

De drie scholen van de buurt zijn de komende tien dagen aan de beurt, daarna volgen de volwassenen van de omgeving. Lachman stelt dat er ook onderzocht zal worden welke stoffen in het gebied voorkomen. 'Aan de hand daarvan kunnen we heel vroeg bepalen aan welke gebieden we meer aandacht moeten besteden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten