vrijdag 26 oktober 2018

CDA en D66 stellen Kamervragen aan minister Blok over akkoord met Venezuela

Volgens EU schendt vicepresident El Aissami → mensenrechten en maakt zich schuldig aan martelingen


CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert en zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma willen tot in detail van minister Blok weten waarom hij een akkoord sloot met de Venezolaanse vice-president Tareck El Aissami, zo bericht ZEMBLA, hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA, vandaag, vrijdag 26 oktober 2018.

Volgens de Europese Unie schendt El Aissami mensenrechten en maakt hij zich schuldig aan martelingen. Daarom heeft de EU op 25 juni sancties ingesteld tegen El Aissami.

Uit de ZEMBLA-uitzending ‘Aangespoeld in het Verenigd Koninkrijk’ blijkt, dat Stef Blok al wist dat de EU sancties zou instellen vóórdat hij een akkoord sloot in Venezuela. Van Helvert (CDA) en Sjoerdsma (D66) vragen de minister van Buitenlandse Zaken wanneer het voornemen tot sancties tegen El Aissami vanuit de EU bekend werd bij het ministerie. Ook vragen ze zich af welke rol het voornemen tot sancties tegen El Aissami heeft gespeeld in de afweging om tot een akkoord te komen met hem.

'Wat waren de resultaten of uitkomsten van de afzonderlijks gesprekken op het ministerie om ondanks de voorgenomen sancties toch tot een akkoord te komen met El Aissami?'

Ze stellen Blok de vraag of hij het gerechtvaardigd vindt om een grensakkoord met een mensenrechtenschender te sluiten.

Blok stemde op verzoek van Venezuela in met de benoeming van de omstreden Carlos Mata Figueroa als consul van Venezuela op Aruba. Figueroa wordt gelinkt aan drugscriminaliteit. Minister-president Wever-Croes van Aruba zegt in ZEMBLA, dat ze hem daarom liever buiten Aruba had gehouden. Van Helvert en Sjoerdsma willen van Blok weten of Venezuela heeft geëist dat de benoeming van Figueroa als consul zou worden goedgekeurd.

Op 20 november 2018 organiseert het kabinet in Den Haag een Europees congres over persoonlijke sancties tegen mensenrechtenschenders. De twee Kamerleden vragen de minister van Buitenlandse Zaken: 'Welke impact heeft het akkoord tussen de minister en El Aissami op de uitkomst van dit congres?'

Eerder stelde PvdA-Kamerlid en voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen Kamervragen naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending. Tot op heden is daar nog geen antwoord op gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten