vrijdag 26 oktober 2018

Zorgen bij Assemblee over situatie binnen SLM, maar bedrijf presenteert winstgevend plan 2018-2020

Personeel uit in twee brieven aan parlement forse kritiek op leiding SLM

- Rusland (NPS): 'Wanneer regering niet snel ingrijpt bij de SLM, wordt het bedrijf een instrument om het land te isoleren
- SLM-directie: 'De SLM is sterk genoeg om te kunnen overleven'


De problemen bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) beginnen voor De Nationale Assemblee behoorlijk uit de hand te lopen, zo beriichtv althans de Ware Tijjd vandaag, vrijdag 26 oktober 2018. Er is veel onduidelijkheid over wat zich binnen het bedrijf afspeelt, over bevoegdheden van top functionarissen, de verkoop van delen van het bedrijf en de plannen die de regering heeft met het staatsbedrijf. 

Aanleiding voor vele vragen in het parlement gisteren zijn twee brieven geschreven door het personeel aan het parlement waarin tal van zaken en beschuldigingen richting het management van de SLM worden beschreven. De Assemblee heeft de regering gevraagd haar zo snel als mogelijk te informeren over wat er precies gaande is en om dan ook onmiddellijk in te grijpen. Overigens zal de regering ook moeten uitleggen welke plannen er zijn om het bedrijf gezond te maken.

Vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) zei, dat de brief van het personeel nog veel meer vragen doet rijzen. Uit de brief blijkt, dat er geklaagd wordt van veel discutabele benoemingen in het bedrijf, de beknotting van medewerkers vanuit de leiding. 'Wat is daar eigenlijk aan de hand?', vroeg Bouva.

NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland zei, dat wanneer vanuit de regering niet snel wordt ingegrepen bij de SLM, het bedrijf een instrument zal worden om het land te isoleren. 'Ik pleit ervoor dat we omzichtig hiermee omgaan. Er is wel transparantie vereist en dat er in het belang van het land goed met elkaar wordt gecommuniceerd', sprak Rusland.

Bij de SLM staan bond en directie al geruime tijd lijnrecht tegenover elkaar. Rusland onthulde, dat er mogelijk investeringen worden gedaan te Zanderij, maar die de vliegmaatschappij niet zelf kan betalen. De NPS-leider waarschuwde, dat niet zoals eerder het geval is geweest bij Telesur een lening in het buitenland wordt gesloten en het bedrijf of delen daarvan als onderpand wordt gegeven. 'Laten we leren uit gevallen die nu gaande zijn internationaal, waar bedrijven niet kunnen betalen en het wordt overgenomen door de investeerder. Laat ons dat niet overkomen.' 

De regering is gevraagd snel het jaarverslag van de SLM over het afgelopen jaar naar het parlement te sturen

(Bron foto: NII)
Overigens heeft de SLM gisteren bij een beleefdheidsbezoek van minister Patrick Pengel van het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie (OWT&C) en zijn team een plan voor een betere toekomst gepresenteerd. Ook werd het plan van aanpak belicht, dat ervoor moet zorgen dat de SLM van een betere toekomst kan spreken, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Tijdens dat bezoek hielden kopstukken van de SLM elk een presentatie over de huidige situatie. De algemeen directeur van de vliegmaatschappij, Gerard Lau, gaf aan, dat de SLM een winstgevend plan 2018-2020 heeft waarbij men voor een winst van 9.5 miljoen Amerikaanse dollar gaat.

Dit plan is samengesteld op basis van verschillende uitgangspunten, waarbij er verschillende activiteiten in de planningsperiode uitgevoerd zullen worden. Het gaat onder andere om het uitlijnen van verschillende processen in de organisatie, kostenbesparend te werk gaan en het verhogen van de maintenance, waardoor er sprake mag zijn van een hogere beschikbaarheid van de vloten.

Ook ligt het volgens de algemeen directeur in de bedoeling dat de samenwerkingsverbanden met vliegmaatschappijen op de Mid-Atlantische route worden versterkt. Dit zal uitpakken in meer winst. Indien nodig zullen meerdere vliegtuigen worden ingezet worden om de passagiers tegemoet te komen. Deze aanpak zal er naartoe leiden dat de SLM over grotere winsten kan praten. Lau benadrukt dat de SLM sterk genoeg is om te kunnen overleven. De vliegmaatschappij gaat voor een brighter future.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten