zondag 16 september 2018

Mexico arresteert vermeende hitman drugskartel verdacht van handel in kritisch bedreigde totoaba-vis

Totoaba bekend als de 'cocaïne van de zee' vanwege de blaas

Blaas levert tot $ 20.000 op op de zwarte markt in China


Mexico heeft een vermeende hitman van een drugskartel gearresteerd op beschuldiging van handel in de kritisch bedreigde totoaba-vis, een soort waarvan de zwemblaas tot $ 20.000 op de zwarte markt in China kan halen. De verdachte, geïdentificeerd als Oscar N, alias 'El Parra', werd donderdag 13 september 2018 gearresteerd op beschuldiging van het leiden van een bende totoaba-handelaren, zei de regering van de noordelijke staat Baja California. 


De bende wordt verondersteld banden te hebben met het krachtige Sinaloa-drugskartel, zeiden de autoriteiten in een verklaring. El Parra is een 'gevaarlijke huurmoordenaar en drugshandelaar' die ook werd gezocht op een moordaanslag, zei hij.


De staat ligt aan de Golf van Californië, de inheemse habitat voor de totoaba. Bekend als de 'cocaïne van de zee' vanwege zijn lucratieve prijs, is de soort sinds de jaren 1940 in steile afname, grotendeels vanwege zijn befaamde helende krachten in de Chinese geneeskunde. In China wordt aangenomen dat de zwemblaas van de totoaba genezende eigenschappen heeft en een hele reeks kwalen kan genezen, van artritispijn tot ongemak tijdens de zwangerschap. In feite zijn ze zo gewaardeerd dat sommige Chinezen ze gewoon in fraaie zaken thuis tentoonstellen.


De illegale vishandel is de afgelopen jaren steeds gewelddadiger geworden en heeft ook een ondergeschikt slachtoffer opgeëist: de bijna uitgestorven vaquita marina, 's werelds kleinste bruinvis, die uiteindelijk in de netten van vissers kan worden gevangen die op totoaba vissen. Onderzoekers schatten dat er vandaag minder dan 30 vaquitas over zijn. Om de soort te redden, heeft Mexico de visserij verboden in een gigantisch gebied van 1.800 vierkante kilometer.


De beweging werd gesteund door Hollywood actteur en milieubeschermer Leonardo DiCaprio en Carlos Slim, de Mexicaanse telecom miljardair die een van de rijkste mensen ter wereld is. De overheid probeerde ook vaquitas te vangen met behulp van door de US Navy getrainde dolfijnen en ze te fokken in een beschermd reservaat. Maar, het programma werd vorig jaar afgebroken nadat een vaquita stierf in gevangenschap
.
(Suriname Mirror/AFP/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten