zondag 16 september 2018

Bewoners Matawai-gebied uiten tegenover regering onvrede over houtkapactiviteiten in het gebied

'De houtblokken liggen daar, de weg is gebarricadeerd'

'Bewoners willen  ondernemer dwingen deel van zijn winst af te staan aan de gemeenschap'


Vertegenwoordigers van het Matawai-gebied hebben vrijdag in op het Kabinet van de President een onderhoud met Henk Herrenberg, vertegenwoordiger van de regering, hun ongenoegen geuit over de houtkapactiviteiten in het gebied. Het steekt de mensen, dat er activiteiten worden ondernomen in hun woon- en leefgebied, zonder dat zij daar profijt aan hebben, aldus vandaag, zondag 16 september 2018, de Ware Tijd.

Bewoners van Nieuw Jacobkondre beletten een ondernemer, die dicht bij hun woon- en leefgebied hout exploiteert, om zijn lading weg te slepen. 'De houtblokken liggen daar. De weg is gebarricadeerd. De mensen willen niet dat de ondernemer weggaat met het hout zonder dat er wat tegenover staat', zegt districtssecretaris Marciano Galimo.

De bewoners willen de ondernemer met hun actie dwingen om een deel van zijn winst af te staan aan de gemeenschap. Galimo stelt, dat de mensen snakken naar ontwikkeling van hun woonomgeving. De activiteiten van de ondernemer zouden daaraan een bijdrage moeten leveren.

Bij de bijeenkomst waren onder meer vertegenwoordigers van de initiatiefgroep 'Feti gi Matawai', vertegenwoordigers van het traditioneel gezag en de districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Saramacca met haar staf aanwezig. Pinas  had eerder gezegd, dat zij president Desi Bouterse gevraagd heeft om afkondiging van de Wet beschermde dorpsgebieden. Deze wet is in december 2017 goedgekeurd door het parlement.

Pinas had overigens woensdag 22 augustus al een bijeenkomst met bewoners van Nieuw Jacobkondre in dat dorp aan de Saramaccarivier, waar ze de problemen van de bewoners aanhoorde. De bewoners klagen vooral over activiteiten van houtkappers die te dicht bij het gemeenschapsbos bomen vellen.

Een van de aanwezigen was Delano Adams, voorzitter van de actiegroep Matawai. De groep van Adams wil dat alle houtactiviteiten in het gemeenschapsbos van de stam der Matuariërs worden opgeschort. Behalve dat zij willen weten wat er met het geld wordt gedaan dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos, willen ze zelf ook aan houtkap doen. De groep bestaat uit diverse organisaties van het Matawaigebied, dat tien dorpen telt.

De groep wil dat het gemeenschapsbos onder deze dorpen wordt verdeeld. Ook wil ze dat de commissie die belast is met het innen van het geld dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos, wordt ontbonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten