donderdag 9 augustus 2018

Gouden en emerald presidentiële medaille van Bolivia gestolen

Ambtenaar belast met de beveiliging van medaille in hechtenis genomen 



De gouden en emerald presidentiële medaille van Bolivia, die dateert van de oprichting van de republiek in 1825, is gestolen in een nachtelijke overval, zei het ministerie van Defensie woensdag 8 augustus 2018.


Het ministerie zei in een verklaring, dat de medaille inn de nacht van dinsdag op woensdag werd verwijderd 'onder omstandigheden die nog steeds worden onderzocht'. 'Op dit moment is de ambtenaar die belast is met de beveiliging ervan in hechtenis genomen en is een onderzoek geopend (waarbij senior officieren van de paleiswacht zijn betrokken)', zei het ministerie.


President Evo Morales toonde op 6 augustus de presidentiële emblemen - de medaille en een driekleurige sjerp - als onderdeel van de viering van de 193e verjaardag van de onafhankelijkheid van Bolivia.



Maar, woensdag verscheen hij met noch de medaille, noch de sjerp toen hij een toespraak hield tijdens een militaire parade om stil te staan bij de oprichting van het leger, in de centrale Boliviaanse stad Cochabamba.

'Dit is een harde slag voor de republiek, voor de staat', zei voormalig president Carlos Mesa, die de diefstal vergeleek met 'de diefstal van de kroon van koningin Elizabeth II van Engeland'.


De medaille was een geschenk van het Congres van de recent gevormde Boliviaanse republiek aan zijn stichter in 1825 en werd voor het eerst gebruikt in 1826 als presidentiële medaille door Antonio Jose de Sucre.

De gouden medaille, bezet met smaragden, wordt normaal gesproken bewaard in een veilige kluis bij de Centrale Bank, maar wordt aan de president afgeleverd voor ceremoniële gelegenheden. Het ministerie van Defensie zegt, dat de 'inlichtingendienst en alle staatsinstellingen ter beschikking van onderzoekers zijn gesteld om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze diefstal zo snel mogelijk te vinden'.

(Suriname Mirror/AFP/El Deber/El Sol de Zacatecas/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten