donderdag 9 augustus 2018

Ruim 80% onderzochte moedermelkmonsters in Urucui, Brazilië, bevat agro-toxines

Brazilië de belangrijkste verbruiker van pesticiden op de planeet geworden

(Bron foto: Reuters)


Meer dan 80 procent van onderzochte moedermelkmonsters in een recent onderzoek in Urucui, Brazilië, bevat agro-toxines. Volgens het onderzoek van Inacio Pereira Lima, een masterstudent in Vrouwengezondheid aan het Centre of Health and Sciences van de Universidade Federal do Piauívan Piaui (UFPI), blijkt 83,4 procent van de moedermelkmonsters glyfosaat of aminomethylfosfonzuur (AMPA) of beide stoffen te bevatten.

'De aanwezigheid van glyfosaat in de moedermelk duidt op directe verontreiniging door dit agro-toxine of dat de hoeveelheden die worden gebruikt in de landbouwactiviteit in de regio zo hoog moeten zijn, dat het metabolisme of de microbiologie van de plant het overschot niet heeft aangetast', verklaarde Pereira Lima.


'Nabije regio's waar landbouwactiviteit niet aanwezig is, vermoeden we dat agro-toxines het water hebben verontreinigd.'

De monsters zijn verkregen van de kraamafdeling in het Dirceu Arcoverde Regional Hospital (HRDA) in de gemeente Urucui, 450 kilometer verwijderd van de hoofdstad Teresina. Het is de grootste producent van soja in de staat, en de gewassen worden bespoten met grote hoeveelheden agro-toxines, volgens Pragmatismo Politico.

In 2016 werd een totaal van 10,1 miljoen kilo geconsumeerd in de staat. Het is het equivalent van 3,18 kilo per persoon, een percentage dat vergelijkbaar is met het nationale gemiddelde. Verrassend genoeg werd hetzelfde besmettingsniveau gedetecteerd in de gemeente Oeiras, ongeveer 750 kilometer van de Urucui, waar landbouwactiviteit het minst in de staat is.

Met een aandeel van 20 procent in de totale consumptie van de wereld sinds 2008, is Brazilië de belangrijkste verbruiker van pesticiden op de planeet geworden, heeft een nieuwe studie onthuld. Het gebruik van pesticiden heeft niet alleen invloed op de grootschalige voedselproductie in de landbouw, maar is ook in verband gebracht met een groot aantal sterfgevallen per jaar.

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten