donderdag 9 augustus 2018

Bisdom en VIDS staan in gebedsdienst in Kathedrale Basiliek stil bij behoud van het regenwoud


Niet alle inheemsen blijken, met argumenten, achter gebedsdienst van de VIDS te staan


Jaarlijks wordt een bijzondere woord en gebedsdienst gehouden in verband met de Nationale dag van Inheemsen op 9 augustus. 'Vroeger konden wij in onze kreken zwemmen, vissen en leven. Nu is dit allemaal vervuild. Anderen zien dit als ontwikkeling', zei bischop Karel Choennie tijdens zijn toespraak dinsdagavond in det kathedraal, zo bericht de Ware Tijd woensdag 8 augustus 2018.

Dit jaar hebben zowel de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) als het Bisdom stilgestaan bij het behoud van het regenwoud. 'Gebruik het bos met overleg', vertolkte George Ajakana in zijn gedicht tijdens de dienst.

Als inheemsen moeten zij toezien hoe alle narigheden plaats vinden in bossen in naam van ontwikkeling. De VIDS voelt zich vooral gesterkt met deze verbintenis die de kerk aangaat met de inheemsen voor het behoud van het regenwoud.

'Wij zijn blij dat wij niet alleen staan en terug kunnen vallen op de kerk. Naast het behoud van ons regenwoud, vechten wij na 25 jaar nog steeds voor onze grondenrechten die nog niet erkent zijn door de staat', zei Theo Jubitana, voorzitter van de VIDS.

'Wij moeten verantwoordelijk leven met wat God ons heeft gegeven. No meki hebzucht kor'yu', benadrukt Choennie.

De bijzondere woord en gebedsdienst was een aanloop naar alle andere activiteiten die rondom de Dag van de Inheemsen wordt gevierd.

Maar, niet alle inheemsen blijken, met argumenten, achter de gebedsdienst van de VIDS te staan:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten