zaterdag 14 juli 2018

Chileense priester beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen

Oscar Munoz Toledo beschuldigd van misbruik en verkrachting van zeven minderjarigen

(Bron foto: Twitter)

De Chileense autoriteiten hebben donderdag  12 juli 2018 een priester gearresteerd op beschuldiging van seksueel misbruik van minderjarigen, de laatste wending in een schandaal dat de rooms-katholieke kerk van Chili overspoelt, omdat ze al tientallen jaren van misbruik heeft stil gehouden. 


Oscar Munoz Toledo, een priester die ooit de kanselier van Santiago's aartsbisdom was, werd gearresteerd door de politie op bevel van Officier van Justitie Emiliano Arias, die 14 andere geschorste priesters in het zuidelijke bisdom Rancagua onderzoekt, omdat zij zouden hebben deelgenomen aan een netwerk van misbruik.

Munoz wordt beschuldigd van het misbruik en de verkrachting van zeven minderjarigen, en Arias heeft niet uitgesloten dat er meer slachtoffers waren.

Munoz, die zichzelf in januari meldde voor een geval van mishandeling, moest vrijdag 13 juli voor de rechter verschijnen. Autoriteiten onderzoeken of hij medeplichtigen heeft.


Munoz, 56, is de eerste actieve priester die is gearresteerd wegens seksueel misbruik sinds maart, toen Paus Franciscus berichtte over een cultuur van misbruik en doofpotten gedurende tientallen jaren in de Chileense kerk. Als hij schuldig wordt bevonden kan Munoz tot een gevangenisstraf worden veroordeeld.

Zijn arrestatie kwam een ​​maand nadat openbare aanklagers het bisdom Rancagua, 80 kilometer ten zuiden van Santiago, samen met het Kerkelijk Tribunaal van Santiago's aartsbisdom, binnenvielen om beslag te leggen op materiaal in verband met het schandaal. Arias gaf donderdag bevel voor een  nieuwe inval in de kantoren in Santiago.


Munoz was vice-kanselier voor bisschop Emeritus Francisco Javier Errazuriz, en vervolgens werd hij in 2011 bevorderd tot kanselier Ricardo Ezzati, de huidige aartsbisschop van Santiago. Beiden zijn beschuldigd door slachtoffers van het afdekken van misdaden van pedofiele priester Fernando Karadima. Ezzati zei over Munoz, dat hij 'veel pijn voelde voor hem, voor zijn familie en voor de slachtoffers'.

De vader van een van de vermeende slachtoffers van Munoz verklaarde in januari, dat zijn zoon minderjarig was toen hij 'een paar onaangepaste aanrakingen, liefkozingen kreeg. Er was nooit seks, maar er waren provocaties of insinuaties dat het zou gebeuren'.

Het schandaal van de Chileense kerk bereikte het punt waar in mei 31 bisschoppen hun ontslag aan de paus aanboden. Tot dusverre heeft Francis het ontslag van vijf bisschoppen aanvaard.

(Suriname Mirror/The Associated Press/WRAL/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten