vrijdag 18 mei 2018

Colombiaans tribunaal voor oorlogsmisdrijven stelt uitlevering aan VS van FARC-ideoloog uit

(Bron foto: Twitter)
'Jesus Santrich' verdacht van poging 10 ton cocaïne te smokkelen naar de VS


Het Colombiaanse tribunaal voor oorlogsmisdrijven heeft opdracht gegeven tot uitstel van de uitlevering van een gedemobiliseerde guerrillaleider die door de Verenigde Staten wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de drugshandel. Volgens de rechter voor oorlogsmisdaden, Jezus Angel Bobadilla, had de rechtbank geen bewijs ontvangen, dat de vrijlating of uitlevering van de FARC-leider (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) 'Jesus Santrich' zou rechtvaardigen. 

De rechtbank gelastte de aanklager om binnen vijf dagen het bewijsmateriaal te leveren dat de aanklacht van drugshandel zou ondersteunen om een definitief besluit te nemen. Tot die tijd zal de oude ideoloog van de FARC in hechtenis blijven, volgens lokale media.

Santrich, wiens echte naam Seuxis Hernandez is, heeft sinds 9 april een hongerstaking gehouden, de dag dat hij werd gearresteerd op beschuldiging, dat hij probeerde 10 ton cocaïne te smokkelen naar de VS.

De FARC-ideoloog beweert het slachtoffer te zijn van een 'opzet'. De hoofdverdachte in de vermeende drugshandelovereenkomst, een neef van de FARC-leider 'Ivan Marquez', heeft samengewerkt met de Amerikaanse autoriteiten.

Het uitleveringsverzoek en de arrestatie van de prominente voormalige rebellen ideoloog hebben het vredesproces van Colombia in een crisis gestort. Terwijl Santrich in hongerstaking ging, waarschuwde de politieke leider van de FARC dat de dood of uitlevering van zijn vriend het einde zou betekenen van het vredesproces, dat een einde wil maken aan meer dan een halve eeuw van gewapende conflicten.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten