maandag 26 maart 2018

Pertjajah Luhur wil op Assemblee-niveau zelfstandig de verkiezingen ingaan

'Op districtsraads- en ressortraadsniveau is een blokvorming het verstandigst'


Net als bij de VHP en de NPS, wordt de roep binnen de Pertjajah Luhur (PL) om zelfstandig de verkiezingen in te gaan in 2020 steeds luider. Afgelopen weekend kwam dit in Nickerie naar voren, waar kopstukken  van de partij bezig waren de voorbereiding van de komende PL Aktua Festa, af te ronden, aldus Starnieuws vandaag, maandag 26 maart 2018. 

Voorzitter Paul Somohardjo zegt, dat de partij zich zal concentreren op een tweesporenbeleid: de PL wil op Assemblee-niveau zelfstandig de verkiezingen ingaan, terwijl zij op districtsraads- en ressortraadsniveau, een blokvorming het verstandigst acht.

Somohardjo vindt, dat bij een samenwerking op Assemblee-niveau het ietwat lastig wordt om alle partijen, die eventueel willen samenwerken, naar ieders tevredenheid posities te geven op de kandidatenlijst. Landelijk kan een partij of samenwerkingsverband slechts 51 personen op Assemblee-niveau kandidaat stellen. Op districtsraads- en ressortraadsniveau gaat dat makkelijker, omdat elke partij of samenwerkingsverband landelijk meer dan 900 personen op de kandidatenlijst kan plaatsen.

Ook in Nickerie is de belangstelling groot om kandidaat gesteld te worden voor de volksvertegenwoordiging. Gesteld is dat de kandidatenlijst in het rijstdistrict een weerspiegeling moet zijn van het Nickeriaanse volk. De Nickerianen hebben ook de wens te kennen gegeven om een Nickeriaan binnen het eerstvolgende regeerkabinet te hebben.

'Een finaal besluit is nog niet gevallen, maar indachtig de wens van de Nickeriaanse structuren, wordt het steeds waarschijnlijker dat we op Assemblee-niveau zelfstandig de verkiezingen ingaan. En dat is geen overschatting, want in 2010 hadden we al bewezen dat we wijlen Soetimin Marsidih als PL-parlementariër konden binnenhalen', aldus Somohardjo.

De tweede PL Aktua Festa wordt op 31 maart in Nickerie gehouden. Er zijn tot nu toe 30 kernen geherinstalleerd dan wel geïnstalleerd, terwijl Henar en Sidoredjo ook nog zullen worden aangedaan voor deze plichtpleging. Naar verwachting zullen het volgende weekend ruim 40 kernen worden gepresenteerd. Daarnaast staat op schema de installatie van een jongeren-, vrouwen- en onderwijsraad. Dit laatste op verzoek van leerkrachten van Nickerie, die ervan overtuigd zijn dat de PL zich een voorvechter voor goed onderwijs heeft getoond.

PL-voorzitter Somohardjo brengt in herinnering, dat de partij het niet onverdienstelijk heeft gedaan op het ministerie van Onderwijs, toen wijlen Walther Sandriman in 2000 en daarna Edwin Wolf in 2005 de opdracht kregen om het onderwijs te herstellen. In 2010 mochten Raymond Sapoen en Robert Soentik namens de PL de ingeslagen weg voortzetten als respectievelijk minister en directeur van Onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten