maandag 26 maart 2018

Doekhie (NDP): ‘Alfaisi heeft kind op intensive care geadopteerd’

'De afgang van DOE is al geruime tijd te merken'


Steven Alfaisi is zaterdagavond met ruime meerderheid gekozen tot voorzitter van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE). Alfaisi neemt de hamer over van Carl Breeveld. 'Alfaisi heeft een kind geadopteerd dat op intensive care ligt', is de eerste reactie van NDP-hoofdbestuurslid en parlementariër Rachied Doekhie, vandaag, maandag 26 maart 2018, in het Dagblad Suriname. 

De NDP'er voert aan, dat de teloorgang van DOE al geruime tijd te merken is en het nu al meer dan duidelijk is dat de ene zetel in het parlement moeilijk te behouden zal zijn bij de komende verkiezingen van 2020. Hij gaat zelfs zover door te stellen dat de zetel van Carl Breeveld in 2015 op het nippertje is binnengehaald. 'Ik vind daarom wel dat Alfaisi een nobele taak op zich heeft genomen, maar een politiek ondoenlijke. Liever had hij zijn tijd aan iets anders besteed.'

Alfaisi won overtuigend van zijn tegenkandidaat Paul Brandon. De nieuwbakken DOE-voorzitter is community relations manager bij Staatsolie en heeft rechten gestudeerd. Hij was acht jaar directeur van Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland. In het nieuwe DOE hoofdbestuur hebben naast Alfaisi zitting: Ryan Rozenblad, Xiomara Simons-Tsai A Woen, Idris Fredison, Gloria Lie Kwie Sjoe, Andrew Baasaron, Aniel Koendjbiharie, Amejo Jokil en Femia Sadimo.

Breeveld heeft sinds 30 mei 2009 leiding gegeven aan DOE en is sinds 2010 tot twee keren gekozen als lid van De Nationale Assemblee (DNA). In 2015 kreeg hij 6.484 van 7.769 stemmen van de DOE in Paramaribo en kon zodoende als lijsttrekker aanspraak maken op een tweede termijn. Het resultaat voor DOE was ook veel slechter dan het totaal aantal stemmen van 8.951 in 2010 in Paramaribo.

Doekhie benadrukt, dat ‘in de politiek een afgang moeilijk een halt toe te roepen is’.

DOE is na een korte samenwerking met de NDP en de BEP op 8 juli 2016 uit de coalitie gegaan. Breeveld moest hierdoor ook zijn plekken in de parlementaire vaste commissies, waarin hij zitting had, afstaan nadat hij officieel geen deel meer uitmaakte van de coalitie. Hij werd echter door de overige oppositiefracties geaccommodeerd.

Critici stellen, dat de ondergang van de partij te maken heeft met het besluit om in 2015 een coalitiesamenwerking aan te gaan met de NDP. Vooral partijtopper Ricky Stutgard hield geen blad voor zijn mond over het gedrag van Breeveld en Regilio Dodson die namens de DOE minister van Natuurlijke Hulpbronnen is geworden. Voedseltechnoloog Stutgard ging zelf zover door te stellen, dat de partij verworden was tot een ‘one man show’. Stutgard werd vanwege zijn kritiek op de werkwijze van Dodson, Dave Abeleven, Breeveld en voormalige ondervoorzitter Marilyn Aaron in augustus 2016 voor 2 jaren als hoofdbestuurslid geschorst. Hierdoor kon hij zich ook niet verkiesbaar stellen voor het voorzitterschap van de partij.

Breeveld zelf kon op basis van de partijstatuten van de partij zaterdag niet meedoen aan de verkiezingen, omdat een voorzitter maximaal twee termijnen mag aanzitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten