maandag 26 maart 2018

De Amsterdamse Chileen Richard R.V., 'El Rico', door Chili uitgeleverd aan Nederland

OM verdenkt de man onder meer van grootschalige drugshandel


De Amsterdamse Chileen Richard R.V., in het criminele milieu bekend als El Rico, is uitgeleverd aan Nederland. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is hij inmiddels in ons land - volgens Het Parool is hij met een militair vliegtuig overgevlogen - en wordt hij vandaag, maandag 26 maart 2018, voorgeleid aan de rechter-commissaris, aldus De Telegraaf.

Het OM verdenkt de man onder meer van grootschalige drugshandel.

Het hooggerechtshof in de Chileense hoofdstad Santiago besliste onlangs dat R.V. aan Nederland mocht worden overgedragen.

De man werd in oktober vorig jaar opgepakt in een parkeergarage in Santiago.Het OM houdt hem verantwoordelijk voor deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en het voorbereiden van internationale drugshandel. Hij zou de cocaïnesmokkel gecoördineerd hebben vanuit Dubai en Colombia. Dat zou blijken uit een soort boekhouding die in 2016 gevonden werd in een huis aan de Beethovenstraat in Amsterdam Zuid. Aan de muren hingen meerder foto's van de verdachte.

Op basis van de boekhouding gaat justitie er vanuit dat R.V. betrokken is bij drugshandel ter waarde van 40 miljoen euro. Daarnaast zou een bedrag van 1,4 miljoen euro zijn ontdekt, waarmee R.V. in verband wordt gebracht. In een kantoor van een zus en zwager van R.V. in Amsterdam Noord werden drie vaten gevonden. Eén daarvan had cocaïnesporen.

R.V. zit in beperkingen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten