zaterdag 24 maart 2018

Actie boos personeel Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA in cafetaria hoofdkantoor

Een zeldzaam protest leidt tot confrontatie met leden Nationale Garde



Boze Venezolaanse oliearbeiders die betere voordelen ter compensatie van een verpletterende hyperinflatie en voedseltekorten eisen, zijn vrijdag 23 maart 2018 in botsing gekomen met veiligheidsfunctionarissen tijdens een zeldzaam protest in het cafetaria van het hoofdkantoor van de staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.).

Venezuela heeft 's werelds grootste ruwe olie reserves, maar het krakende door de staat geleide economische model is bijna ingestort, wat leidde tot een viercijferige inflatie en lange rijen voor alles, van melk tot medicijnen.


Veel worstelende oliearbeiders zijn bij moeders gebleven uit angst hun baan en ziektekostenverzekering te verliezen nu de regering van president Nicolas Maduro een steeds harder standpunt inneemt met betrekking tot afwijkende meningen.

Maar, in een zeldzame uiting van publieke woede, blokkeerden tientallen oliearbeiders de toegang tot het cafetaria, die PdVSA en het aangrenzende Olie-ministerie op vrijdagen voorziet tijdens de lunchpauze, om de betaling van vertraagde voordelen te eisen, vertelden drie bronnen dicht bij PdVSA aan persbureau Reuters.

Video's die op social media circuleren, tonen werknemers die duwen en duwen met groen-geüniformeerde Nationale Garde-leden die proberen de orde te houden.



Arbeiders riepen onder andere 'Ontslag!, een duidelijke verwijzing naar de huidige PdVSA-president en Olie-minister Manuel Quevedo, een grote generaal zonder olie-ervaring die eind vorig jaar zijn voorganger verving die gearresteerd was voor vermeende omkoperij.

De slechte werkomgeving komt, doordat de olieproductie in Venezuela is gedaald naar een bijna 30-jarig dieptepunt van ongeveer 1,6 miljoen vaten per dag vanwege een gebrek aan investeringen, ongebreidelde misdaad in geïsoleerde olievelden en een braindrain.

(Suriname Mirror/Reuters/Facebook/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten