zaterdag 24 maart 2018

Braziliaanse autoriteiten onder toenemende druk om mooordenaars politica/activiste Marielle Franco op te sporen

Vooraanstaande personen eisen in een open brief onafhankelijk onderzoek



De Braziliaanse autoriteiten staan onder toenemende druk om degenen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de moord op gemeenteraadslid van Rio de Janeiro en mensenrechtenactiviste Marielle Franco, die vorige week werd neergeschoten in wat volgens velen een gerichte moord was. 

Het neerschieten van Franco en haar chauffeur op 14 maart leidde tot een woede-uitbarsting van verdriet in Brazilië, met tienduizenden demonstranten die vorige week door administratieve districten marcheerden. Miljoenen meer namen social media in beslag om det moorden aan de kaak te stellen.

De VN heeft opgeroepen tot een 'grondig, transparant en onafhankelijk' onderzoek, waarvan een onderzoeksofficier tegen de Britse krant The Guardian zei, dat de moorden verband houden met het politieke werk van Franco.

Franco, 38, was een voorvechtster van gemarginaliseerde gemeenschappen, waaronder Afro-Brazilianen, LGBTQ-groepen en inwoners van de uitgestrekte favela's van de stad, en sprak zich vaak uit tegen politiegeweld en raciale ongelijkheid.

De enige zwarte vrouwelijke vertegenwoordiger in Rio's gemeenteraad had ook kritiek geuit op de inzet van militaire troepen door president Michel Temer om veiligheid te bieden in Rio's gevaarlijkste sloppenwijken.

Op 22 maart plaatsten vooraanstaande personen een open brief waarin ze een onafhankelijk onderzoek eisten. 'We roepen op tot gerechtigheid voor Marielle Franco en de dochter en de partner die ze achterlaat, en voor een einde aan de moorden en criminalisering van activisten, tegenstanders van de regering en mensen met een laag inkomen in Brazilië', schreven ze.

(Suriname Mirror/Time)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten