woensdag 14 maart 2018

Boliviaanse vrouwen weven hulpmiddelen om gaten in harten te dichten...

Boliviaanse vrouwen gebruiken inheemse Aymara-weefpatronen om apparaten te maken die kunnen helpen bij het herstellen van hartafwijkingen

Andes-kruis of chakana-symbool in een Nit-Occlud ASD; buiten diameter 35 mm; binnen diameter, 12 mm. (Bron foto: JAMA Network)


Een team van Boliviaanse vrouwen gebruikt inheemse Aymara-weefpatronen om apparaten te maken die kunnen helpen bij het herstellen van hartafwijkingen, aldus artsen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van het apparaat, zo meldt JAMA Network dinsdag 13 maart 2018.

Het apparaat is geweven van een nikkel-titaniumlegering die kan worden samengevouwen en binnen een katheter aan het hart wordt afgeleverd, waarna het wordt uitgezet om een ​​ gat te repareren. Traditionele Aymara-wevers herhalen een Andes-kruis of chakana-symbool tot 120 keer om het apparaat te maken, Nit-Occlud ASD-R genaamd.


'Voor zover ik weet, is het de eerste keer dat metaalweverij wordt gebruikt voor medische hulpmiddelen in Bolivia', zegt hoofdonderzoekschrijfster dr. Alexandra Heath van Kardiozentrum in La Paz, Bolivia in e-mail aan Reuters Health. 'Het is verrassend dat deze vrouwen na een training de taak op briljante wijze kunnen uitvoeren', aldus Heath, die advieskosten heeft ontvangen van de fabrikant PFM Medical.

Hartafwijkingen komen vaker voor op grote hoogte, mogelijk vanwege de effecten van zuurstofarmoede, schrijven Heath en collega's. In La Paz, op een hoogte van 4.000 meter, komen cardiologen vaak kinderen tegen met gebreken met gaten in het hart. Veel in de handel verkrijgbare apparaten kunnen worden gebruikt om deze gaten te patchen, en openhartchirurgie is ook een optie.

Ontwikkelaars probeerden een alternatief apparaat te maken met behulp van lokale vakvrouwen, deels omdat openhartchirurgie alleen in de meest extreme gevallen een optie is in Bolivia. Commerciële apparaten om gaten in het hart te repareren zijn gemaakt van geweven gaasschijven die uitzetten om het defecte gebied te vullen.

Ontwikkelaars van het handgeweven apparaat dachten dat ze lokale wevers konden trainen om iets soortgelijks te maken. Ingenieurs werken samen met wevers om het beste patroon en materiaal voor het apparaat te identificeren. Nu, een team van ongeveer 40 ambachtsvrouwen die vier maanden training hebben doorlopen, weven ze hulpmiddelen die voldoen aan specifieke vereisten voor kwaliteitscontrole, sterilisatie en een juiste chemische behandeling.

De Nit-Occlud ASD-R is goedgekeurd voor het repareren van hartafwijkingen bij volwassenen en kinderen door toezichthouders in Canada, Europa en Zuid-Amerika. Het is niet goedgekeurd in de VS.

Dit handgemaakte apparaat kopieert in essentie bestaande apparaten die in ontwikkelde landen zijn gemaakt door weefmachines, zei Dr. John Moore, directeur van cardiologie bij het Rady Children's Hospital in San Diego, Californië. Moore is betrokken bij een onderzoek van een apparaat door PFM Medical en is gecompenseerd voor werk met twee andere apparaatbedrijven, 480 Biomedical Corporation en Transmural Systems.

'In Bolivia, waar de kunst van het handvlechten wijdverspreid en zeer ontwikkeld is en de economie onderontwikkeld is, kan het kosteneffectief zijn om dergelijke apparaten met de hand te produceren', zei Moore per e-mail. 'Dit is zeker niet het geval in ontwikkelde landen', voegde Moore toe.

'Vergelijkbare door machines gemaakte apparaten zijn al meer dan 15 jaar FDA-goedgekeurd (Food and Drug Administration) en worden veel gebruikt in de derde wereld.'

(Suriname Mirror/WHTC , Holland, Michigan-VS/JAMA Network/Reuters Health/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten