woensdag 14 maart 2018

Colombiaanse president Santos wil akkoord met ELN-rebellen vòòr einde regeertermijn

'Hoofd onderhandelingsteam Gustavo Bell naar Quito om de dialoog opnieuw te activeren'


De president van Colombia, Juan Manuel Santos, heeft maandag 12 maart 2018 opdracht gegeven tot hervatting van de vredesbesprekingen met de ELN-rebellen, met als doel een historische deal te sluiten voordat hij in augustus zijn ambt verlaat, ondanks verkiezingswinsten voor hardliners die zijn beleid afwijzen. 

Santos verdubbelde zijn inzet voor de gesprekken, ondanks het feit dat zijn heersende coalitie terrein verloor tijdens de parlementsverkiezingen van zondag aam een rechtse conservatieve groepering die afwijst wat het ziet als verzoening. 'Ik heb het hoofd van het onderhandelingsteam, Gustavo Bell, opgedragen om naar Quito te reizen en de dialoog opnieuw te activeren', zei de president.




Het Nationale Bevrijdingsleger, oftewel ELN, de laatste actieve rebellengroep van het Zuid-Amerikaanse land, verwelkomde het besluit in een verklaring.

De aankondiging van Santos kwam in reactie op een eenzijdig staakt-het-vuren door het ELN voor de parlementsverkiezingen van zondag, gezien als een test voor de bereidheid van de groep om terug te gaan naar de onderhandelingen. Hij zei dat de partijen een nieuwe, 'brede en verifieerbare' staakt-het-vuren-overeenkomst zouden bespreken, die een heropleving van het soort geweld zou voorkomen dat dwong tot de opschorting van de gesprekken in januari.

'We zullen met voorzichtigheid, standvastigheid en doorzettingsvermogen doorgaan tot we het eens zijn over de demobilisatie, ontwapening en re-integratie van het ELN, dat wil zeggen volledige vrede.'

In de hoofdstad van het naburige Ecuador zijn in de loop van het voorgaande jaar verschillende gespreksrondes gehouden, maar Santos had ze opgeschort na een reeks aanvallen op politiebureaus die zes mensen doodde en nog eens tientallen gewonden achterlieten. Die aanvallen vonden plaats nadat een 101-dagen bilateraal staakt-het-vuren was verlopen op 9 januari, tijdens een pauze in de gesprekken.

Santos heeft geen geheim gemaakt van zijn droom van 'volledige vrede' in Colombia, nadat hij in november 2016 een vredesovereenkomst sloot met de grootste rebellengroep, de FARC. De overgang naar een politieke partij is een triomf voor de 66-jarige president, die in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede won.

Santos zal op 7 augustus na twee termijnen aftreden. De FARC-vredesovereenkomst en de ELN-onderhandelingen zullen bovenaan de agenda staan wanneer de campagne voor de presidentsverkiezingen van start gaat.

(Suriname Mirror/AFP/El Universal/El Diario de Ciudad Victoria/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten