woensdag 14 maart 2018

Amerikaanse FDA geeft video's vrij van controversiële studie naar effecten van nicotine op doodshoofdaapjes

Het programma werd in januari 2018 beëindigd na protest van dierenactivisten en de dood van vier doodshoofdaapjes


De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft video's vrijgegeven van een controversiële studie naar de effecten van nicotine op apen. Het programma werd in januari 2018 beëindigd na protest van dierenactivisten en de dood van vier doodshoofdaapjes (Saimiri sciureus - monkimonki) die werden gebruikt in de tests.

Het White Coat Waste Project, een non-profit coalitie gewijd aan verspillende belastinguitgaven aan dierproeven, daagde de FDA voor de experimenten voor de rechter.



De studie werd oorspronkelijk gelanceerd om de nadelige gevolgen van nicotine te onderzoeken en hoe lang het zou duren om verslaafd te raken.

Velen werden opgesloten in kleine kooien terwijl ze vesten droegen die katheters bevatten om nicotine in hun lichaam te brengen. Ze zouden dan binnen in deze 'nicotinekamers' hits van nicotine nemen.


FDA-commissaris Scott Gottlieb heeft het programma in september 2017 opgeschort, maar heeft het volledig beëindigd na de conclusie van het agentschap, dat het 'mogelijk moet het op sommige belangrijke gebieden worden versterkt'.



Het White Coat Waste Project zegt, dat hun rechtszaak de FDA dwong tot het vrijgeven van nog nooit eerder vertoonde video's van de door de belastingbetaler gefinancierde tests die dinsdag 13 maart met FOX 17 News werden gedeeld.

Een voorbeeld laat zien hoe een doodshoofdaapje een 'hit' van de nicotine zou nemen en onmiddellijk zou omvallen, waarbij de cyclus zich meerdere keren herhaalde.

De non-profit organisatie zegt, dat ze nu aan het Department of Veterans Affairs gaat vragen om het gebruik van belastinggeld voor hondenexperimenten te staken.




De Suriname Mirror brengt in herinnering, dat een Surinaamse dierenhandelaar in oktober 2008 60 doodshoofdaapjes naar een bedrijf in Miami, Florida (VS), exporteerde dat dieren verkoopt aan proefdierlaboratoria:


6.222 (!) Doodshoofdaapjes zijn tussen 1981 en 2016 door Suriname geëxporteerd (CITES Database):


(Suriname Mirror/Fox56-Fox Lexington/YouTube/Twitter/White Coat Waste Project)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten