woensdag 14 maart 2018

Onduidelijkheid rond positie minister Miranda - Na onderhoud met president niet meer op ministerie gezien

Ministeries wachten met spanning af welke ministers president gaat reshuffelen

 
De sinds vorig jaar door president Desi Bouterse aangekondigde 'reshuffling' van ministers lijkt binnenkort te zullen worden uitgevoerd. Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) is na een onderhoud met president Desi Bouterse sinds maandag niet aan het werk verschenen. Op het ministerie is het gesprek van de dag dat de minister waarschijnlijk niet meer terugkeert, zo weet Starnieuws vandaag, woensdag 14 maart 2018, te berichten. Zijn taken worden momenteel, aldus de Ware Tijd, uitgevoerd door Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Het verloop van het gesprek met het staatshoofd zou Miranda niet hebben bevallen en hij zou volgens bronnen, zo bericht de Ware Tijd, hebben besloten de eer aan zichzelf te houden.
 
De president zou niet blij zijn met de gang van zaken op OWT en C sinds hij daar de scepter heeft overgenomen. Daarbovenop kwam het recente schandaal rond de SLM en de lening van de NDP aan de Wegenautoriteit Suriname die ressorteert onder het ministerie van OWT en C. Het geld was, aldus Miranda, van de partij geleend om vlaggen te kopen ter gelegenheid van de srefidensiviering vorig jaar november te Brownsweg. De Ware Tijd heeft vernomen, dat president Bouterse, die tevens voorzitter is van de NDP, evenals de ondervoorzitters André Misiekaba en Jennifer Geerlings-Simons, niet op de hoogte was van deze zaak.

Nadat Miranda de mededeling in het parlement had gedaan vroegen ze hierover duidelijkheid van de regering. In een schorsing die daarop volgde zou president Bouterse hard hebben uitgevaren in de koffiekamer. Op niet mis te verstane wijze zou hij hebben gevraagd in welke rommel zijn partijgenoten hem hadden gemanoeuvreerd.

Na de schorsing legde de president uit hoe het was gekomen dat de NDP geld had geleend aan de Wegenautoriteit Suriname. Het zou in nationaal belang zijn gedaan en hoewel zaken niet conform de comptabele regels waren gelopen is er geen sprake van corruptie, zei Bouterse.
 
Veel ministers weten niet wat hen te wachten staat. Zij zijn niet op de hoogte van wat er gaat gebeuren.

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft zijn portefeuille drie maanden geleden ter beschikking gesteld van de president. Het staatshoofd heeft nog steeds niet aangegeven wat het lot is van Peneux.

Op Justitie en Politie neemt minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie al negen maanden waar. Op deze twee ministeries stapelen de problemen zich op. Op veel ministeries is er onzekerheid over wat er zal gebeuren in de leiding.

De reshuffling van ministers zal volgens velen niet leiden tot een beter beleid. De meeste ministeries kampen met gebrek aan middelen om beleid uit te kunnen voeren. Ook binnen de NDP zijn de meningen over vervangen van ministers verdeeld. Het is ook mogelijk, dat enkele ministers naar een ander departement worden overgeplaatst. Uiteindelijk is het de president die het laatste woord hierover heeft.

De reshuffling die de president wil doorvoeren, zal volgens ingewijden ook doorgetrokken worden naar directeuren van staatsbedrijven en andere functionarissen. Ministers hopen vrijdag meer te weten, want dan is er een vergadering van de Raad van Ministers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten