maandag 12 februari 2018

Record aantal aanvallen op de persvrijheid in 2017 in Colombia

Fundación para la Libertad de Prensa: 'Ongeveer 150 journalisten werden bedreigd in 2017'


FLIP haalt uit naar president Juan Manuel Santos voor het falen om 'zijn' pers te steunen


Ongeveer 150 journalisten werden bedreigd in 2017, volgens de Colombiaanse persvrijheidstichting FLIP (Fundación para la Libertad de Prensa), die een recordaantal aanvallen op de persvrijheid in het land registreerde. De FLIP bracht zaterdag 10 februari 2018 haar  rapport uit over 2017  waarin het een stijging van 43,5% aantoont in geregistreerde aanvallen op de persvrijheid in vergelijking met het jaar ervoor. 



De algemene toename van aanvallen op persvrijheid is voornamelijk te wijten aan een sterke toename van bedreigingen van journalisten, aldus de stichting.

Ambtenaren van de staat zijn agressiever dan illegale gewapende groepen De demobilisatie van illegale gewapende groep, zoals de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en de AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), zorgden voor een daling van de aanvallen op de vrijheid van pers door illegale gewapende groeperingen. Overheidsfunctionarissen en individuen hebben de agressie echter dramatisch opgevoerd.

'In 2006 heeft FLIP 57 aanvallen door anonieme personen geregistreerd, 17 door ambtenaren en 14 door individuen. In 2017 heeft de stichting 33 aanvallen door anonieme personen gedocumenteerd, 76 door ambtenaren en 72 door individuen', aldus de FLIP.

Volgens de organisatie waren staatsfunctionarissen verantwoordelijk voor een kwart van de aanvallen op de persvrijheid geregistreerd in 2017. Het gebruik van bedreigingen is een steeds gebruikelijkere methode geworden in pogingen om journalisten het zwijgen op te leggen, vooral in de afgelopen jaren, volgens de FLIP's gegevens.

Het merendeel van de dreigementen die in 2017 werden geuit kwamen van anonieme personen. De FLIP haalt uit naar president Juan Manuel Santos voor het falen om de pers te steunen terwijl hij  tientallen jaren heeft doorgebracht bij de familiekrant El Tiempo.

De vertrekkende president heeft de persvrijheid niet bevorderd of verdedigd en verzuimd om journalisten te ondersteunen die het slachtoffer waren geworden van het gewapende conflict in het land, aldus de FLIP. Na zijn aantreden in 2010, zei Santos 'absoluut toegewijd' te zijn aan de 'meest nobele uitoefening van de journalistiek die ik al zo lang uitoefende'. Maar, dit waren slechts woorden, volgens de FLIP, die de nadruk legde op de pogingen van de regering om het geweld te bagatelliseren gericht op journalisten voor internationale rechtbanken.


Volgens FLIP reageren overheidsinstellingen niet op de bedreigingen, waardoor veel journalisten kwetsbaar zijn voor fysiek geweld, met name op het platteland.

Een gebrek aan transparantie heeft het onmogelijk gemaakt om na te gaan in hoeverre de overheid reclamecampagnes heeft gebruikt als vorm om commerciële nieuwsmedia te censureren. De toename van geweld en het verzuim van de staat om journalisten te beschermen, bestendigen censuur in het land, met name in landelijke gebieden.

Volgens de FLIP heeft bijna 30% van de bevolking geen toegang tot informatie over lokale aangelegenheden. Volgens Reporters Without Borders bevindt de Colombiaanse pers zich in een 'moeilijke situatie' vanwege het geweld en de verwaarlozing van de staat.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Soundcloud FLIP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten