maandag 12 februari 2018

Omstreden 'granman' Albert Aboikoni der Saramaccaners naar Paramaribo voor 'beleefdheidsbezoek' aan Bouterse

'Wij gaan ervan uit dat we naar Paramaribo afreizen om ontvangen te worden'

Benoeming Aboikoni niet door alle Saramaccaners erkend, er zijn drie nieuw benoemde 'granmans'


De omstreden 'granman' Albert Aboikoni der Saramaccaners is met een delegatie van zestig man onderweg naar Paramaribo voor een 'beleefdheidsbezoek' aan Bouterse. Hij wil dan ook geïnstalleerd worden als grootopperhoofd. De delegatie, met kapiteins, basya's, adviseurs en apinti-drummers, arriveert vanmiddag. maandag 12 februari 2018, aldus de Ware Tijd. 

'Wie zwijgt, stemt toe', antwoordt Iwan Adjako, secretaris van Albert Aboikoni, op de vraag of ze ontvangen zullen worden door de president. Ondanks de meerdere brieven die gestuurd zijn naar de regering voor een ontmoeting, is een uitnodiging uitgebleven. 'Wij gaan ervan uit dat we naar Paramaribo afreizen om ontvangen te worden', benadrukt Adjako.

Op 9 oktober 2016 is Aboikoni door zijn volgelingen gekozen tot granman. Gewoonlijk wordt elke nieuwe granman ontvangen door de president. Maar, de benoeming van Aboikoni wordt niet door alle Saramaccaners erkend. Op het ogenblik is sprake van drie nieuw benoemde 'granmans'.

De delegatie zou aanvankelijk op 5 februari naar de stad komen, maar kreeg toen te horen dat de president ziek was, aldus Adjako. Later op de dag zal de groep zal zich melden bij het districtscommissariaat Sipaliwini, om te praten met districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname. 'We willen tien dagen blijven, maar het kan uitlopen omdat de regering misschien andere activiteiten op het programma heeft.'

Behalve de groep van Aboikoni, claimen nog twee andere groeperingen het granmanschap. De ene groep heeft Naze Amina benoemd, terwijl de andere Frans Banai heeft aangewezen. Alle drie groeperingen verzoeken de regering om hun aangewezen granman te installeren. De regering lijkt haar vingers niet hieraan te willen branden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten