maandag 12 februari 2018

Door Suriname uitgegeven obligaties bij de top-5 bonds in de wereld

'Uiteraard is dit een heugelijke ontwikkeling, hoewel het niet geheel als een verassing komt'


Volgens recente internationale financiële publicaties behoren de door Suriname uitgegeven obligaties, als het gaat om rendement en vraag, op dit moment tot de top-5 bonds in de wereld. Exotic Capital plaatst deze zelfs op de nummer 1-positie van de meest begeerde obligaties, schreef de financiële nieuwswebsite Bloomberg 19 januari 2018 (zie hierna), aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 12 februari 2018.

Exotic Capital stelt dat de obligaties die in oktober 2016 zijn uitgegeven, het afgelopen jaar beleggers een rendement van 19 procent hebben opgeleverd en nog meer zullen opbrengen gelet op een overschot op de lopende rekening en groeiende internationale reserves van Suriname.

Exotic Capitall-strateeg Stuart Culverhouse, gespecialiseerd in het analyseren van de minst ontwikkelde landen, zegt dat het steeds moeilijker wordt om aantrekkelijke obligaties te vinden. Het rendement voor het aanhouden van de meest riskante schulden ligt volgens zijn calculaties op een recordniveau.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-19/smallest-south-american-nation-s-only-bond-is-top-buy-for-exotix

'Als gevolg hiervan kunnen we stellen dat het nu vrij moeilijk is om beleggingen in harde valuta te vinden in emerging markets', aldus Culverhouse. 'Suriname ziet er goedkoop uit volgens onze beoordeling.'

'Uiteraard is dit een heugelijke ontwikkeling. Wij zijn er blij om, hoewel het niet geheel als een verassing komt', reageert minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Toen de obligaties werden uitgegeven was de interesse bij beleggers zo groot, dat er gesproken kon worden van een overinschrijving, zei Hoefdraad.

Dat de bond het nog steeds goed doet geeft aan dat Suriname het vertrouwen van de huidige investeerders heeft behouden. Dit betekent ook dat Suriname het vertrouwen geniet van beleggers die op de secundaire markt de Surinaamse obligaties willen kopen. De waarde die door de financiële markt wordt toegedicht aan de obligaties betekent volgens de minister dat in de ogen van de buitenwereld de Surinaamse economie 'in de lift zit en dat investeerders de toekomst als gunstig zien'. Hun verwachtingen zijn dat de economie zal groeien en weerbaar zal worden tegen schokken.

Ook spreekt de goede bond-rating vertrouwen uit in de gevolgde koers van het macro-economische en financiële beleid. 'Het betekent voorts, dat wij kunnen uitzien naar een nog actievere rol van investeerders in onze economie. Suriname hoeft dan minder leningen aan te gaan en de schuldpositie zal in een sneller tempo verbeteren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten