maandag 12 februari 2018

Venezolaanse veiligheidstroepen doden 18 mensen in illegale Cicapra-goudmijn

Gewapende bende bedreigt illegale goudzoekers in het afgelegen gebied

(Bron foto: Twitter)


Ten minste 18 mensen zijn zaterdag gedood in een illegale goudmijn in het zuiden van Venezuela tijdens botsingen met veiligheidstroepen die de controle over het gebied wilden overnemen, zei een functionaris zondag 11 februari 2018. De confrontatie werd bevestigd tegenover The Associated Press door een legerofficier, onder de voorwaarde van anonimiteit, omdat hij de operatie niet mocht bespreken. 

Hij zei dat het gevecht zaterdag was uitgebroken, toen het leger naar de Cicapra-mijn reisde na informatie te hebben ontvangen dat een gewapende bende illegale goudzoekers in het afgelegen gebied bedreigde.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
Vier aanvalswapens, granaten en verschillende lichte vuurwapens werden in beslag genomen. Details van het incident werden niet vrijgegeven, hoewel ambtenaren zeiden dat er geen soldaten onder de doden waren.


De officier zei dat geen van de doden een identificatie bij zich had, maar dat van een van de vermoorde mannen wordt aangenomen, dat ze een vrouw is die lokaal bekend staat als 'de baas' en die ervan verdacht wordt het gebied te hebben veroverd na de moord vorig jaar op haar broer, Anderson Rodriguez, een vermeende bendeleider die bekend stond om zijn meedogenloze behandeling van  goudzoekers.


Het was het meest gewelddadige incident in een mijn in de staat Bolivar, sinds de lichamen van 17 illegale goudzoekers werden gevonden in een massagraf in 2016 na vermeend te zijn gedood door een criminele bende.

In Bolivar is het geweld aan het toenemen, nu de regering met contant geld van Venezuela probeert het grondstofrijke gebied open te stellen voor buitenlandse investeringen te midden van een voortdurende strijd om de oorlog in het wetteloze gebied tussen criminele bendes en het leger.


(Suriname Mirror/Associated Press/El Nacional/Twitter/Efecto Cocuyo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten