dinsdag 30 januari 2018

Advocaat Henk Veldkamp wil vrijspraak voor zijn cliënt Jimmy Stolk in 8 decemberproces

'Stolk had niet de opzet tot samenwerking met anderen om het strafbare feit moord te plegen'

 
Henk Veldkamp, de advocaat van verdachte Jimmy Stolk, heeft de Krijgsraad gisteren om vrijspraak gevraagd voor zijn cliënt in het 8 decemberproces. Zijn cliënt had niet de opzet tot samenwerking met anderen om het strafbare feit moord te plegen. Hij was daarbij ook niet behulpzaam, stelde Veldkamp, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 30 januari 2018. 

Auditeur-militair Roy Elgin heeft in het 8 decemberstrafproces ook vrijspraak geëist tegen Stolk.

 De advocaat merkte op dat zoals de auditeur-militair gesteld heeft, Stolk niet behoorde tot de legertop. Hij was ook niet bij de beraming van het plan, noch bij de gehouden schietoefeningen aanwezig.

Stolk had in december 1982 een burgerfunctie en stond in dienstbetrekking met het ministerie van Justitie en Politie. 'Alles wijst erop dat vanwege zijn functie als directeur van de strafinrichting Santo Boma, de keuze op hem is gevallen de veroordeelde Sheombar op te halen en af te leveren in het Fort Zeelandia', zei Veldkamp tijdens zijn pleidooi.

Hij voerde aan, dat om strafrechtelijk aansprakelijk te worden gesteld voor moord of medeplichtigheid aan moord, het opzet vereiste noodzakelijk is. Stolk heeft steeds ontkend zich aan het hem te laste gelegde schuldig te hebben gemaakt. Hij heeft gehandeld in opdracht van legertopper Paul Bhagwandas. Hij moest slechts Sheombar ophalen en afleveren bij het Fort. Bij Stolk was bij het uitvoeren van deze opdracht, noch de opzet tot het medeplegen, noch de opzet tot medeplichtigheid aan moord aanwezig, voerde Veldkamp aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten