dinsdag 30 januari 2018

Activiste Maisha Neus (31) gaat de politiek in met politieke partij Strei!

'De protestacties hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd'

(Bron foto: Maisha Neus)
'We hebben ingezien, dat als je werkelijk verandering wilt brengen het systeem van binnenuit moet worden aangepakt'


Activiste Maisha Neus (31) gaat de politiek in. De documenten om de politieke partij Strei! op te richten zijn officieel ingediend. Ook gaat Neus haar Nederlanderschap inruilen voor de Surinaamse nationaliteit, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 30 januari 2018.

'De president heeft gezegd dat hij op zijn slofjes de verkiezingen van 2020 wint, dus ik verwacht dat alles zonder problemen in orde komt', aldus Neus.

Neus was een van de organisatoren van protesten tegen het beleid van Desi Bouterse. Samen met We Zijn Moe van Curtis Hofwijks en delen van de vakbeweging werden acties gevoerd tegen regeringsbesluiten en voor ombuiging van het beleid. Enkelen zijn in massaprotesten uitgemond.

'De protestacties hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. We hebben ingezien, dat als je werkelijk verandering wil brengen, dat je het systeem van binnenuit moet aanpakken. Om binnen te komen volgens onze wetgeving moet je dat middels de politiek doen. Dus hebben we besloten een politieke partij op te richten die mee gaat doen aan de verkiezingen van 2020.'

De overige oprichters zijn Priscilla Dawsa, Samuël Jabibi, Kuang Yin Cheong en Gulshan Alibux.



'Strei! is de naam. We geloven niet in afkortingen, dat is afgezaagd. We konden ook Partij van Rechtvaardig Suriname of zo heten, maar daar zit niemand op te wachten. Het plan van aanpak, partijprogramma, statuten, huishoudelijk reglement, het is allemaal in orde. Wat bij ons anders is dat men verplicht is een integriteitscode te tekenen. We hebben ook opgenomen, dat onze jaarrekeningen openbaar gemaakt worden. We zijn niet etnisch, iedereen die Suriname voorop stelt, mag zich komen aansluiten. De winsten die de partij verdient zullen naar sociaal-maatschappelijke projecten gaan.'

Het proces voor de opzet van de partij gaat zes maanden duren. Het proces om Surinamer te worden een jaar. De president heeft recent in NDP-partijcentrum Ocer aangekondigd, dat de NDP de verkiezingen van 2020 ook wint, haalt Neus aan. 'Aangezien de president dus niets te vrezen heeft zullen de stukken probleemloos goed gekeurd worden. Er zijn ook geen gronden om beide zaken te weigeren.' De stukken voor naturalisatie worden vrijdag ingediend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten