woensdag 17 januari 2018

Oud-CEO van Colombia's grootste olieraffinaderij Reficar verdacht van verduistering

Reyes Reynoso mag zijn rechtszaak bij hem thuis afwachten


De voormalige CEO van Colombia's grootste olieraffinaderij wordt ervan verdacht meer geld te hebben verduisterd dan de winst van alle narco's in het hele land. Een rechter stuurde hem naar huis, omdat hij geen strafblad heeft, zo bericht Colombia Reports vandaag, woensdag 17 januari 2018.

De hoofdverdachte in het Reficar-corruptieschandaal, Reyes Reynoso, mag zijn rechtszaak bij hem thuis afwachten nadat een rechter in Bogota oordeelde, dat hij en zijn voormalige plaatsvervanger geen bedreiging vormen voor de samenleving.


Reficar's voormalige hoofd juridische zaken, Felipe Arturo Laverde, werd naar huis gestuurd met aanvullende beweringen dat hij nierproblemen had. Vijf andere leidinggevenden zouden vandaag naar huis worden gestuurd. Officieren van Justitie hebben Reynoso en Laverde ervan beschuldigd een publieke en een private financiële administratie te hebben beheerd waarmee de bestuurders ongekende sommen geld konden verduisteren.

Het schandaal kwam in 2016 aan het licht toen de belastingdienst aanwijzingen vond, dat de leidinggevenden van Reficar schade hadden veroorzaakt voor een bedrag van $ 6 miljard. Tegen die tijd hadden bedrijfsleiders naar verluidt al bijna een decennium lang geld verduisterd. De vermeende verduistering overschaduwde alle andere corruptieschandalen van de afgelopen decennia.

Sinds 2007 ondergaat Reficar een groot moderniseringsproject om zijn productie te verdubbelen. Het project zou $ 3,3 miljard kosten. In plaats daarvan is het $ 8 miljard geworden. Dat is het equivalent van 1,5 keer de kosten van de verbreding van het Panamakanaal en is meer dan de geschatte kosten voor het bouwen van het volledige metrosysteem van Bogota. In totaal werden 2.460 subcontracten gesloten, waarvan 18% meer dan het dubbele kostte van wat werd verwacht.

De verklaringen voor deze stijgingen omvatten meer werkuren, lagere productiviteit, stijgende prijzen en vertragingen. De voorzitter van de Rekenkamer van Colombia, Edgardo Maya, zei dat ze betaalden voor een 'exorbitante hoeveelheid overtollige materialen ... (die) onvolledig, vernietigd, beschadigd of anders dan nodig waren.'

Daira Galvis, een senator uit Cartagena, zei dat het project 'een administratieve puinhoop' was, maar 'om veel directeuren van Reficar, en sommige van Ecopetrol, tevreden te houden.'

Een verbluffend bedrag van $ 16 miljoen is misschien alleen aan sekswerkers besteed, aldus de senator. En al dit geld kwam uit de zakken van Colombia's belastingbetaler.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Heraldo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten