zondag 9 december 2018

Twee activisten van organisatie van landlozen MST vermoord in Brazilië

(Bron foto: Twitter)
José Bernardo da Silva en Rodrigo Celestino doodgeschoten in Alhandra, deelstaat Paraíba


Twee mannen die lid waren van de landloze activistische groepering MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra) in Brazilië zijn zaterdag 8 december 2018 gedood in een landelijk gebied in de noordoostelijke staat Paraíba, volgens MST en de lokale politie. 

De moorden vonden plaats in een boerderij waar activisten van de linkse MST-groep vorig jaar een kamp hadden opgezet. MST zei in een verklaring dat zwaarbewapende mannen zaterdag laat het kamp binnenkwamen en de twee mannen doodschoten.


De politie in de Alhandra bevestigde de doden, maar zei dat er nog steeds geen details zijn over wat het moordpartijen noemde. Er staat dat twee politieagenten van de hoofdstad João Pessoa door de regering zijn gestuurd om de schietpartij te onderzoeken en zondag op de boerderij zijn geweest om met getuigen te praten.


Er zijn geen verdachten geïdentificeerd of gearresteerd, zei de politie, en de lichamen van de activisten waren nog steeds op de boerderij. Ze zouden later voor de autopsies worden overgebracht naar de stad. Volgens MST zijn de slachtoffers José Bernardo da Silva en Rodrigo Celestino.



MST-activisten vechten voor landverdeling in Brazilië, vaak gebieden binnen vallend die volgens zeggen niets produceren en vervolgens onteigening door de overheid zoeken.

De groep eiste een snel onderzoek naar de misdaad en de arrestatie van de moordenaars.

Moorden in verband met landgeschillen in Brazilië bereikten vorig jaar een aantal van 70, volgens Comissão Pastoral da Terra (CPT), een groep die verbonden is aan de katholieke kerk. Het zei in een rapport in april, dat het het hoogste aantal van dergelijke sterfgevallen was sinds 2003, toen 73 mensen werden gedood in landconflicten.

De aankomende president Jair Bolsonaro is fel gekant tegen de acties van MST en zegt dat ze als terrorisme moeten worden beschouwd. Groepen zoals de MST vrezen, dat zijn standpunt met betrekking tot de kwestie nog groter geweld in het Braziliaanse platteland zou kunnen stimuleren.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten