zondag 9 december 2018

Inheemse dorp Bigi Poika in Para kiest 22 december een nieuw dorpshoofd

De twee kandidaten zijn Ivanildo Iejoenakana (32) en de 52-jarige Glenn Jagendorst

Een van de kandidaten zal kapitein Anesta Jagendorst opvolgen


In het inheemse dorp Bigi Poika in Para wordt 22 december een nieuw dorpshoofd gekozen om kapitein Anesta Jagendorst op te volgen. Er zijn twee kandidaten, de 32-jarige Ivanildo Iejoenakana en de 52-jarige Glenn Jagendorst, zo meldt de Ware Tijd vandaag, zondag 9 december 2018.

De verkiezing zal geleid worden door een commissie onder leiding van Clifton Tjaaroeme. 'De mensen die mogen stemmen moeten een huisadres hebben te Bigi Poika, geregistreerd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Bovendien moeten ze ten minste één jaar daar wonen', zegt hij. Volgens hem gaat het om ongeveer driehonderd stemgerechtigden van minimaal achttien jaar.

Deze voorwaarden gelden ook voor de twee kandidaten. Belangrijke voorwaarde voor hen is ook dat ze ten minste drie jaar ingeschreven zijn bij CBB als burger van Bigi Poika.

Glenn Jagendorst zegt, dat hij zich sterk wil maken voor het verbeteren van de infrastructuur. Hij wil dat het dorp wordt voorzien van 24 uur stroom en dat de weg naar Zanderij in een zodanige conditie moet zijn, dat er bijvoorbeeld bij het vervoer van scholieren geen vertraging ontstaat. 'Leerlingen vertrekken nu in de vroege ochtend van huis en komen na school weer laat thuis, door de slechte staat van de weg', zegt Jagendorst. Hij wil ook dat de steiger die leidt naar de kreek in het dorp aangepakt wordt, omdat die nu in deplorabele staat verkeert.

Kandidaat Iejoenakana was voor de Ware Tijd niet bereikbaar voor commentaar.

Jagendorst had zes jaar gelden al deelgenomen aan de verkiezing, maar toen werd zijn naamgenote gekozen. Naar zeggen van Tjaaroeme wilde zij zich nu herkiesbaar stellen, maar ze heeft zich niet tijdig als kandidaat opgegeven. Uiteindelijk heeft ze zich daarbij neergelegd en ze heeft de verkiezingscommissie geïnstalleerd. Ze besloot tot de verkiezing na kritiek van dorpelingen over haar beleid dat niet ontwikkelingsgericht zou zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten