zondag 9 december 2018

Een van Bolivia's leidende ex-drugsbarons ontsnapt uit een medische kliniek

(Bron foto: Twitter)
Roca Suarez was leverancier van het Medellin-kartel van drugsbaron Pablo Escobar, Colombia


Een voormalige Boliviaanse drugsbaron, die bijna 28 jaar in de gevangenis had gezeten in de Verenigde Staten voordat hij terugkeerde naar het Andesland, is gevlucht uit een medische kliniek waar hij voor behandeling was gegaan, na 20 dagen gevangen te hebben gezeten in de gevangenis van San Pedro door een proces dat volgt op de Dirección General de Registro, Control y Administración de Bienes Incautados (Dircabi).


Roca Suárez zou zijn bewaker hebben gevraagd om hem even alleen te laten in zijn kamer, en maakte van de gelegenheid gebruik om naar een onbekende bestemming te vluchten.

Op 17 november besloot een rechter in dienst de voorwaardelijke vrijheid, die Roca Suárez tot dan toe had, te herroepen en besloot hem naar de San Pedro-gevangenis te sturen. De beschuldigde werd een dag eerder in de stad Santa Cruz de la Sierra door de politie aangehouden als reactie op een gerechtelijk bevel dat was uitgevaardigd na de reactivering van een gerechtelijk proces door de Dircabi.

Na de afsluiting van die voorzorgszitting had Officier van Justitie Juan José Quispe uitgelegd, dat Roca Suárez niet aan de voorwaarden voldeed die in eerste instantie waren verleend.


Jorge Roca Suarez - 'Techo de Paja' -, nu 67, was een van de leidende drugsbaronnen in Bolivia in de jaren tachtig nadat hij had overgenomen van zijn oom Roberto Suarez, die bekend stond als de 'Cocaïnekoning'.



Roca Suarez werd gearresteerd toen hij in april terugkeerde naar Bolivia. In zijn thuisland moest hij nog een straf van 15 jaar uitzitten.

Hij had een pas van 10 dagen gekregen om naar de La Paz-kliniek te gaan.

Fernando Rojas, adjunct-directeur van de Special Force to Fight Crime, zei zaterdag 8 december 2018, dat er een operatie aan de gang was om hem te vinden. Zowel Roca Suarez als zijn oom waren leveranciers van het Medellin-kartel onder leiding van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar.

Roca Suarez werd in 1990 in zijn huis in Los Angeles gearresteerd. Hij had in de VS een gevangenisstraf van 36 jaar gekregen, maar werd vervroegd vrijgelaten en keerde dit jaar dus terug naar Bolivia. Autoriteiten in het Andes-cocaïneproducerende land hadden hem in een drugszaak gevangengezet.

(Suriname Mirror/The Associated Press/El Comercio/La Razon/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten