zondag 9 december 2018

Braziliaanse ​​bekende zelfbenoemde spirituele genezer beschuldigd van seksueel misbruik

(Bron foto: AFP)
Joao Teixeira de Faria, 76, beschuldigd door negen Braziliaanse- en een Nederlandse vrouw

- Seksueel misbruik onder het mom van vrouwen proberen te 'genezen' van depressies of andere problemen
- 'Hij verwerpt heftig aantijgingen van ongepaste praktijken tijdens zijn behandelingen'


Verschillende vrouwen zijn naar voren gekomen in Brazilië om een ​​internationaal bekende zelfbenoemde spirituele genezer ervan te beschuldigen ze seksueel te hebben misbruikt onder het voorwendsel dat ze proberen te 'genezen' van depressies of andere problemen. 

De aantijgingen tegen Joao Teixeira de Faria, 76, beter bekend als "Joao de Deus" ("Joao van God"), werden vrijdag 7 december 2018 guit in een over het algemeen wijdverspreid bekeken programma op het Global Television-netwerk.

Een Nederlandse choreografe geïdentificeerd als Zahira Leeneke Maus en negen Braziliaanse vrouwen, die anoniem bleven, beschuldigden Faria ervan hem te laten masturberen of fellatio te spelen, waarop hij volhield dat dit de enige manier was om zijn 'reinigende' energie aan hen over te dragen. Maus vertelde ook aan het programma, dat Faria haar had verkracht.



De O Globo-krant meldde later, dat zij met twee andere vrouwen had gesproken die soortgelijke verklaringen gaven over seksueel misbruik door Faria, waarmee het totaal op een dozijn kwam.





Alle vrouwen zeiden, dat ze in hun dertigste waren toen de vermeende daden plaatsvonden in Faria's 'geestelijk ziekenhuis' in de stad Abadiania, dicht bij de hoofdstad Brasilia.

De G1-nieuwswebsite van Globo citeerde een verklaring van de persdienst van Faria, waarin stond dat hij zijn krachten had gebruikt om duizenden mensen de afgelopen 44 jaar te behandelen en 'hij verwerpt heftig aantijgingen van ongepaste praktijken tijdens zijn behandelingen'.

Faria's reputatie reikt tot ver buiten Brazilië, met volgers in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Oprah Winfrey, de beroemdheid en producer van de Amerikaanse televisie, bezocht Faria in 2013 om zijn 'wonderen' te onderzoeken. Verschillende mediakanalen hebben kritisch onderzoek gedaan naar Faria's beweringen over genezing, en sommige onthulden eerdere beschuldigingen van seksueel misbruik en andere onjuistheden waarvoor Faria nooit is vervolgd.

De nieuwe aantijgingen die Globo uitte, zijn te wijten aan een wereldwijde afrekening van vermeend seksueel wangedrag door machtige mannen tegen vrouwen onder de #metoo-campagne.



(Suriname Mirror/AFP/Al Jazeera/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten