zondag 9 december 2018

Peruaanse autoriteiten sluiten deal met Peruaanse tak Braziliaanse bouwgigant Odebrecht in omkopingszaak

Odebrecht verstrekt in ruil namen ambtenaren die het heeft omgekocht


De Peruaanse autoriteiten hebben een deal gesloten met de Peruaanse eenheid van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, die het schandaal besmette bedrijf in Peru in staat stelt te opereren in Peru in ruil voor boetes en het onthullen van informatie over ambtenaren die het heeft omgekocht, zo melden lokale media en Reuters zaterdag 8 december 2018.


Odebrecht stond in het centrum van een groot corruptieschandaal nadat het in 2016 toegaf 800 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald aan politici in een tiental Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Peru.


Peruaanse anti-corruptie aanklagers onderzoeken momenteel voormalige presidenten Alejandro Toledo (2001-2006), Alan García (1985-1990, 2006-2011), Ollanta Humala (2011-2016) en Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), in aanvulling op de voormalige presidentskandidate en oppositieleidster Keiko Fujimori, die in de gevangenis zit.



De krant El Comercio meldt, dat de overeenkomst tussen Officieren van Justitie en Odebrecht een verbintenis inhoudt voor het bedrijf om informatie te verstrekken over steekpenningen die het aan Peruaanse functionarissen heeft betaald.

Het economisch dagblad Gestion bericht, dat in het 150 pagina's tellende akkoord Odebrecht toegeeft steekpenningen te betalen om contracten te winnen voor vijf projecten voor openbare werken.



Twee bronnen zeiden tegen persbureau Reuters, dat de Braziliaanse gigant bekende dat het steekpenningen had betaald om zes contracten te winnen die verband hielden met vier infrastructuurprojecten.

Los daarvan meldde de krant La Republica, dat Peruaanse onderzoekers de komende weken naar Brazilië zullen afreizen om ex-president Jorge Barata van Odebrecht te ondervragen over een vermeende witwaszaak tegen voormalig president Garcia en oppositieleidster Keiko Fujimori.

Als onderdeel van de deal, is Odebrecht ook overeengekomen om te tussen de $ 182 miljoen en $ 200 miljoen aan boetes te betalen, volgens Reuters. De overeenkomst maakt het Odebrecht mogelijk om in Peru te blijven opereren.

(Suriname Mirror/DW, Deutsche Welle/Gestion/Reuters/YouTube/EFE/El Comercio/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten