zaterdag 17 november 2018

Hagenaar (66) gaat voor goed doel dwars door Suriname fietsen

Ed Abspoel gaat zo'n 430 kilometer fietsen voor goed doel: stichting Unu Pikin

Hagenaar begint op 9 januari zijn fietstocht van Albina naar Nieuw-Nickerie


Hagenaar Ed Abspoel vertrekt op 25 november naar Suriname. Daar wil hij twee persoonlijke records verbreken: fietsen van Oost- naar West-Suriname en meer kerstkaarten ontvangen dan ooit tevoren, zo bericht De Posthoorn vandaag, zaterdag 17 november 2018.

De 66-jarige Abspoel heeft al heel wat sportieve prestaties op zijn naam staan. Zo rondde hij 18 keer de Nijmeegse Vierdaagse af, liep hij van Den Haag naar Nice, fietste hij naar Sint Petersburg en ook de route tussen Venetië en Istanbul legde hij trappend op de pedalen af.

Voor zijn recordpoging start de Hagenaar op 9 januari in het oosten van Suriname, in het plaatsje Albina. Op 19 januari hoopt hij in Nieuw-Nickerie aan te komen. Hij heeft er dan zo'n 430 kilometer op zitten.

De route is niet zonder gevaren. Abspoel fietst over de enige verbindingsweg van oost naar west. 'Het is net alsof je op de A1 van Suriname fietst', vertelt hij. Ook vormen de tropische temperaturen een uitdaging. Abspoel heeft echter de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo fietst iemand van de stichting Unu Pikin met een auto achter hem aan. En ook stapt hij al om zes uur op de fiets. 'In januari, februari is het niet zo warm in Suriname, maar toch nog altijd 28 graden in de schaduw. Het is dus belangrijk om vroeg te starten en om 11 uur met fietsen te stoppen', legt de Hagenaar uit.

Abspoel moet extra rekening houden met de hitte. 'Medisch gezien zit ik niet zo goed in elkaar. Ik was pas 36 toen ik voor het eerst werd gedotterd.' Daar bleef het niet bij. Er volgden nog TIA's (Transient Ischemic Attack, een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen veroorzaakt door een bloedprop), een herseninfarct en een hartaanval. Pas na een langdurige revalidatie kon de Hagenaar weer lopen en fietsen. 'Doordat mijn bloedvaten niet optimaal zijn, heb ik het sneller warm.' Het weerhoudt hem er niet van om deze sportieve uitdaging aan te gaan. 'Mijn kinderen vinden het wel gevaarlijk, maar zijn inmiddels het nodige van me gewend.'

Omdat Abspoel zo goed weet hoe het voelt als het lichamelijk allemaal wat moeilijker gaat, wil hij met deze tocht de sociale werkplaats in Paramaribo steunen. 'Mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking hebben hier een prettige werkomgeving. De stichting is helemaal afhankelijk van donaties.'

Van elke kerstgroet die de Hagenaar die jaar ontvangt, doneert hij de helft van de portokosten aan de stichting. 

Het adres is: 
Ed Abspoel, 
Postbus 12110, 
Paramaribo, 
Suriname. 
Kosten: €1,40. 
De stichting rechtstreeks steunen kan via NL08 RABO 0309986109, onder vermelding van recordpoging. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten