zaterdag 17 november 2018

21 Aanhoudingen bij intochten Sinterklaas in Nederland - Eén anti Zwarte Piet-activist in Willemstad, Curaçao

Bij landelijke intocht in Zaandijk twee voor- en twee van tegenstanders van Zwarte Piet opgepakt

(Bron foto: NH Nieuws)
Eén demonstrant op Curaçao die protesteerde tegen Zwarte Piet


De intocht van Sinterklaas is op veel plekken onrustig verlopen. Door het hele land zijn in totaal 21 arrestaties verricht. Vooral in Eindhoven liep het uit de hand door een groep hooligans. In Zaandijk, gemeente Zaanstad, bij de landelijke intocht, werden vier aanhoudingen verricht: twee voor- en twee van tegenstanders van Zwarte Piet. Twee voor het verstoren van de openbare orde, een voor het gooien van een steen naar een demonstratievak en een voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. 

Vooraf was al bekend dat in Zaanstad vier groepen demonstranten van voor- en tegenstanders aanwezig zouden zijn. De intocht ging daarom gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen.


Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), die vorig jaar werd tegengehouden op de snelweg richting Dokkum, was dit jaar niet bij de landelijke intocht, maar ging de regio in. Zo waren er onder meer demonstraties in Den Haag, Rotterdam, Dokkum, Groningen, Eindhoven, Den Helder en Weesp. In een aantal van die plaatsen waren ook tegendemonstraties aangekondigd.



Ook op Curaçao was zaterdag de intocht van de goedheiligman. Daar waren geen roetveeg-Pieten bij, zoals in Nederland. Alle Pieten van Sinterklaas waren zwart geschminkt. Er was één demonstrant die protesteerde tegen Zwarte Piet, aldus de NOS.

In Dokkum, waar vorig jaar voorafgaand aan de intocht pro-Zwarte-Pietbetogers werden tegengehouden op de A7, was de sfeer goed, aldus de NOS. Er waren geen demonstranten in de plaats en de intocht is daar rustig verlopen. En ook elders in het land verliep, volgens de NOS......, de aankomst van Sinterklaas in het algemeen heel gemoedelijk, maar......

In Rotterdam liep het uit de hand bij de Erasmusbrug. De politie arresteerde daar vier demonstranten. Eén anti-Zwarte Piet-demonstrant en drie mensen 'die het niet eens waren met de anti-Pieten', aldus de politie. Een van de arrestanten zou een anti-Zwarte Piet-activist hebben geslagen of geschopt.


In Eindhoven ging het mis door een groep hooligans. Bekend was dat zo'n 30 PSV-supporters op 'ludieke wijze' wilde protesteren vóór Zwarte Piet door onder meer te gaan zingen. Dat liep helemaal uit de hand. 'De groep werd steeds groter, en ook steeds agressiever, steeds vileiner', zegt burgemeester John Jorritsma bij Omroep Brabant. 'Ze begonnen te gooien met eieren, met bier, ze begonnen de politie te forceren en de politie te schoppen.'


Volgens de politie hield protestgroep Actiegroep Kick Out Zwarte Piet zich in Eindhoven wel aan de vooraf gemaakte afspraken. Leden werden voor hun eigen veiligheid tijdelijk ondergebracht op het politiebureau. Inmiddels is onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging en het scanderen van discriminerende en racistische leuzen. De recherche betrekt onder meer camerabeelden bij het onderzoek en hoopt op basis daarvan de komende tijd nieuwe aanhoudingen te verrichten.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven vindt dat er en grens is overschreden: 'In Nederland mag iedereen in vrijheid zijn mening uiten. Dat hebben we als bevoegd gezag bij de vereniging KOZP ook gefaciliteerd. De aanvraag ging over een vreedzame demonstratie, daar zijn afspraken over gemaakt en daar heeft KOZP zich ook aan gehouden. Maar, eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt.'

Ook in Groningen (1), Hilversum (1), Hoorn (2) en Leeuwarden (2) zijn aanhoudingen verricht.



In Gouda werd bij de intocht een man met 2 slagwapens en een bivakmuts gearresteerd.

Groningse hooligans stormen op demonstranten af Ook in Groningen was de sfeer grimmig.

Net als in Eindhoven, kon de politie in Zwolle de veiligheid van KOZP-demonstranten ook niet garanderen en vaardigde op het laatste moment een demonstratieverbod uit.

Ook in Den Haag kon de politie volgens Omroep West de veiligheid van de anti-Zwarte Piet-demonstranten niet garanderen en werd de demonstratie vroegtijdig beëindigd.


(Suriname Mirror/RTL Nieuws/Nu.nl/Twitter/NOS/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten