woensdag 3 oktober 2018

VOS-directeurenberaad: 'Recente uitspraken van minister Ferrier zeer schadelijk en denigrerend voor onderwijsveld'

Directeuren dringen bij Ferrier aan om spoedig ontvangen te worden voor een gesprek

'Te veel zaken het onderwijs rakende wachten op een adequate oplossing'


Het VOS-directeurenberaad (Voortgezet Onderwijs voor Senioren) ervaart recente uitspraken op de radio van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) als 'zeer schadelijk en denigrerend voor het onderwijsveld'. De uitspraken dat leerkrachten niet investeren in educatie maar hun geld hebben gebruikt om wave te kopen hebben het Beraad 'diep geraakt', schrijven de directeuren van de middelbare scholen in een open brief aan minister Ferrier, aldus de Ware Tijd dinsdag 2oktober 2018.

Ze spreken evenwel hun waardering uit, dat Ferrier daags na de beledigende uitlatingen excuses heeft aangeboden. Ook de uitspraak over Valies en zijn fictieve uren"' heeft kwaad bloed gezet bij de directeuren, 'omdat deze uitspraak over fictieve uren niet alleen leden van het Beraad, maar ook de rest van de lerarenpopulatie treft'.

De bewindsvrouwe wordt in de brief voorgehouden, dat volgens de vigerende regels leraren taken hebben zoals het geven van les voor de klas en niet-lesgebonden werkzaamheden waarvoor zij vergoed worden.

'Niet-lesgebonden taakuren worden door het MinOWC onder de noemer 'fictieve uren' geplaatst. Bijvoorbeeld, leden van een onderwijscommissie worden voor hun werkzaamheden door het MinOWC in fictieve uren uitbetaald, gelijk de betaling van lesuren. De reden hiertoe was dat de leden veelal deskundigen in het onderwijsveld zijn en het ministerie een modus zocht om hen rechtens hun werkzaamheden te betalen. Omdat het honorarium van leraren in lesuren is uitgedrukt, heeft men voor deze benaming gekozen'
wordt aan minister Ferrier uitgelegd.

Verder wordt aangegeven, dat het woord 'fictief' de indruk wekt, dat de leraren in hun niet-lesgebonden taken geen werk verrichten. 'Vergoeding van fictieve uren is niets anders dan de betaling die de leraar ontvangt voor meerwerk. Het Beraad zegt de benaming 'fictieve uren' meerdere keren als zorgpunt heeft opgeworpen tijden besprekingen met de Presidentiële Werkgroep en de vicepresident.

De directeuren dringen er bij minister Ferrier op aan spoedig ontvangen te worden voor een gesprek. 'Te veel zaken het onderwijs rakende wachten op een adequate oplossing', stellen ze in hun brief aan de bewindsvrouwe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten