woensdag 3 oktober 2018

Braziliaanse presidentskandidaat Bolsonaro haalt uit naar Belgische bisschop André de Witte

(Bron foto: Fides/PMI)
'Wij kunnen geen steun geven aan politici die denken dat zij sociale problemen met wapens zullen oplossen'


Mgr. André de Witte, bisschop van het Braziliaanse Ruy Barbosa, heeft zich de woede van presidentskandidaat Jair Messias Bolsonaro op de hals gehaald. Jair Messias Bolsonaro, de presidentskandidaat van de Partido Social Liberal (PSL) - ook bekend als de Braziliaanse Donald Trump -, en zijn aanhang halen op Braziliaanse social media gemeen uit naar bisschop André de Witte van Ruy Barbosa, een bisdom in de deelstaat Bahia. 

Directe aanleiding is een pastorale brief van mgr. de Witte aan zijn gelovigen over de komende verkiezingen. De Belgische bisschop is ook voorzitter van de Interdiocesane Commissie voor Plattelandslandpastoraal.



Bolsonaro van zijn kant pakt graag uit met zijn katholieke geloof en hij krijgt de nadrukkelijke steun van de neopinksterkerken. Hij veroorzaakte eerder felle ophef met zijn verdediging van de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen en zijn belediging van Roma en de zwarte en inheemse gemeenschappen.

Nadat mgr. André de Witte in zijn brief herinnert aan het belang van enkele documenten van de Braziliaanse bisschoppenconferentie, adviseert hij zijn gelovigen om niet te kiezen voor senatoren en federale afgevaardigden die het constitutioneel amendement 95/2016 steunen. Dat amendement wil alle investeringen in het openbare en maatschappelijke beleid en de hervorming van de arbeidsmarkt voor een periode van 20 jaar blokkeren. 'Wij kunnen geen steun geven aan politici die denken dat zij sociale problemen met wapens zullen oplossen.'

Mgr. de Witte vraagt om die kandidaten te steunen die het leven en het gezin verdedigen en die opkomen voor de godsdienstvrijheid, respect, een betere gezondheidszorg, onderwijs, het recht op huisvesting en de zorg voor het milieu. Terloops onderstreept hij ook nog het belang van de erkenning van inheemse gebieden en de quilombola-gemeenschappen en dringt hij aan op betekenisvolle landbouwhervormingen.

De Braziliaanse Trump beweert dat hij de enige in het land is, die Brazilië kan redden van corruptie en morele, economische en politieke desintegratie.

Mgr. de Witte schrijft zich niet van de indruk te kunnen ontdoen, dat sommige politieke kandidaten zich meer zorgen maken om hun imago dan om het welzijn van het land en dringende problemen zoals de huisvesting of de rechten van arbeiders en werknemers.

Enkele dagen na de publicatie van zijn pastorale brief heeft ook de hele Braziliaanse bisschoppenconferentie zich bij zijn oproep aangesloten en de gelovigen aangemoedigd om alleen voor kandidaten te stemmen die het algemeen welzijn in het hart dragen.

Bisschop André de Witte kreeg na de felle kritiek op sociale netwerken van Bolsonaro's aanhang maandag 1 oktober 2018 alvast de uitdrukkelijke steun van mgr. Reginaldo Andrietta, bisschop van van Jales (deelstaat São Paolo). Die bisschop ging meteen ook meteen in de tegenaanval tegen populist Bolsonaro en diens clan. Hij noemt de positie van sommige christenen uit de entourage van de presidentskandidaat ronduit schandalig, omdat zij volop steun geven aan een kandidaat die openlijk aanspoort tot haat, racisme en homofobie en die de vooroordelen tegen vrouwen en armen versterkt. Kandidaten zoals Bolsonaro proberen thema’s zoals abortus, gendertheorie, gezinsethiek, marteling en de doodstraf of de verdediging van wapens opportunistisch en schaamteloos te gebruiken om toch maar verkozen te worden.

(Suriname Mirror/Kerknet/Vatican News/Adista)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten