woensdag 3 oktober 2018

Gepensioneerde generaal, verdacht van moord op journalist, kandidaat voor burgemeesterspost Lima, Peru

(Bron foto: The Associated Press)
Daniel Urresti: 'Ik zal slechteriken eten voor het ontbijt en ik zal de maffia hebben voor de lunch'


De gepensioneerde generaal bracht kushandjes naar supporters en beloofde een ijzeren vuist tegen criminelen in de enorme hoofdstad van Peru, en leverde een van de kenmerkende bombastische wet-en -orde speeches waarmee hij een belangrijke kandidaat is om de volgende burgemeester van Lima te worden. 'Ik zal slechteriken eten voor het ontbijt', zei Daniel Urresti tegen de juichende menigte in het Tahuantinsuyo-district in Lima, een stad die geobsedeerd is door criminaliteit. 'En ik zal de maffia hebben voor de lunch.'


Maar, Urresti zelf kan achter de tralies belanden als onderzoekers zijn militaire verleden onderzoeken. Donderdag zal een panel van rechters beslissen of de 62-jarige ex-generaal schuldig is aan het vermoorden van een journalist terwijl hij verslag deed van het bloedige conflict tussen de Peruaanse staat en Senderro Luminoso-guerrilla's meer dan een kwart eeuw geleden.  

Urresti ontkent dat hij iets te maken had met de 1988-slachting van Hugo Bustios, die voor het Peruaanse nieuwsmagazine Caretas schreef.


Maar, hij weet dat zijn campagne om een van de grootste steden van Zuid-Amerika te leiden, voorbij zal zijn als hij schuldig wordt bevonden.

'Ze zullen me de handboeien omdoen en me meenemen', zei hij, voordat hij verder ging met het verkennen van een stoffige buitenwijk aan de rand van Lima.

Peruaanse openbare aanklagers begonnen Urresti in 2013 te onderzoeken, nadat twee collega-officieren uit zijn kazerne in de afgelegen regio Huanta zeiden, dat Urresti samen met hen had deelgenomen aan de moord op Bustios. Ze beschuldigden de journalist ervan te werken voor de maoïstische rebellen, die in die tijd grote delen van de Peruaanse hooglanden en oerwouden domineerden. De beschuldigingen weerhielden Urresti er niet van als Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken te dienen in 2014 en 2015. In die tijd werd hij bekend door het aanvallen van critici op social media en het bestrijden van beschuldigingen dat de politie buitensporig geweld gebruikte tegen demonstranten in plattelandsgebieden.


Kort na het aftreden van Urresti als minister werd hij berecht voor de moord op Bustios. De journalist werd gedood op 24 november 1988, toen een groep soldaten op zijn motorfiets schoten op een afgelegen bergweg en vervolgens met explosieven opblies. Aanklagers beweren dat Urresti - die toen kapitein was - op de motor schoot.

Hij wordt ook beschuldigd van het later intimideren en verkrachten van een vrouwelijke getuige - een aanklacht die hij ook ontkent.


Aanklagers hebben om een ​​veroordeling van 25 jaar gevangenis gevraagd. Ondanks de beschuldigingen blijft de ex-generaal populair bij veel mensen die zijn harde opstelling steunen en hunkeren naar een harde hand tegen de misdaad in Lima, een stad waar rijke buurten 10 keer zoveel politieagenten als arme voorsteden hebben.

'We willen iemand die persoonlijkheid heeft en de moed heeft om delinquenten te bestrijden', zei Bruno Chapiana, een 65-jarige Urresti-aanhanger. Met zijn steun in opiniepeilingen die schommelen rond de 17 procent, leidt Urresti een rommelig veld van 20 kandidaten, waaronder verschillende middenklasse advocaten die nauwelijks bekend zijn bij het publiek, en een voormalig tv-presentator die Venezolaanse immigranten de schuld heeft gegeven van de problemen van de stad.

Analisten zeggen dat Urresti niet alleen een van de meer charismatische kandidaten is, maar ook een bijna permanent gevoel van bezorgdheid over de veiligheid van inwoners van de hoofdstad van Peru.

Hoewel Lima een van de laagste moordcijfers heeft onder de belangrijkste Latijns-Amerikaanse steden, met zeven moorden per 100.000 inwoners, laten opiniepeilingen consequent zien dat veiligheid de belangrijkste zorg is onder de bevolking. 'Peruanen hebben altijd naar een democratie met een ijzeren vuist gezocht, waar de president of wie dan ook de leiding heeft over bepaalde kwesties', zei Urpi Torrado, directeur van het lokale opiniebedrijf Datum International. 'De persoonlijkheid van Urresti past bij dit verlangen.'

Urresti heeft gezegd dat straatcriminaliteit een van de grootste problemen is waar Lima mee te maken heeft, met name diefstal van mobiele telefoons die terechtkomen in straatmarkten die gewijd zijn aan de verkoop van gestolen goederen. 'Autoriteiten sluiten deze markten niet af, omdat ze grotere oplichters zijn dan degenen die gestolen goederen verkopen, of omdat ze eerlijk zijn en bang zijn om de maffia te verslaan', vertelde Urresti aan The Associated Press.

Urresti heeft slechts een voorsprong van 2 procent op Jorge Munoz, een zaken-vriendelijke advocaat die momenteel de burgemeester is van Miraflores, een van Lima's rijkste districten. Torrado zei dat zelfs als Urresti is vrijgesproken van de moordaanslagen, de verkiezingen toch een 'onverwacht resultaat' kunnen hebben. 'Veel kiezers hebben nog steeds niet besloten', zei Torrado.

(Suriname Mirror/ABC News/Associated Press/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten