woensdag 3 oktober 2018

Oud-minister Peneux: 'Fictieve uren linken met gefrommel is de grootste vorm van leugenachtigheid'

'Minister Lilian Ferrier weet niet waarover zij praat'

Steun voor vakbondsleider Valies uit onverwachte hoek


'Fictieve uren linken met gefrommel is de grootste vorm van leugenachtigheid', zegt Robert Peneux, voormalig voorzitter van de commissie Implementatie nieuwe structuur IMEAO (Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs) en oud-minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, dinsdag 2 oktober 2018, in de Ware Tijd.

'Als mensen daarvoor moeten worden opgesloten, zouden alle IMEAO-docenten in de bak moeten.'

Peneux geeft aan, dat ook docenten hun bijdrage hebben geleverd aan het ontwikkelen van het curriculum voor de vijf richtingen van het IMEAO. Hij zegt dat de Terms of Reference zijn getekend door toenmalig minister Ashwin Adhin van Onderwijs. 'Nu moet Adhin niet doen alsof zijn neus bloedt.'

Volgens Peneux is de huidige directeur van Onderwijs, Natasja Bennanon, secretaris geweest van de commissie Herstructurering IMEAO. De ex-bewindsman zegt, dat minister Lilian Ferrier niet weet waarover zij praat.

Kenneth Biervliet was de eerste voorzitter van de commissie die was opgezet om de vernieuwingen door te voeren. Daarna werd Peneux voorzitter, vervolgens Sherida Zalman-Bergraaf en als laatste Wilgo Valies.

Vorige week heeft minister Lilian Ferrier in het programma Bakana Tori op de staatspropagandaradiozender SRS gezegd, dat Valies als lid van de commissie Srd 217.000 aan fictieve uren heeft verdiend. De bewindsvrouwe beweerde, dat de vakbondsman zich goed heeft ingedekt waardoor er geen onderzoek door de procureur-generaal kan worden ingesteld. Ze zei dat Valies de leerkrachten misbruikt om de boter op zijn kop te dekken.

Op een persconferentie een dag na de uitspraken van Ferrier zei Valies, dat geen enkele regering boter op zijn hoofd zal vinden. 'Un kan du sa un wani ma botro un no feni.'

Peneux legt uit, dat het begrip 'fictieve uren' allang bestaat binnen de ambtenarij en sinds de regering Venetiaan-Sardjoe wordt gebezigd. 'Het heeft niets te maken met onrechtmatig verdiend geld of het verrichten van bepaalde taken.' Peneux zegt, dat fictieve uren ook voor leraren worden geboekt die een taak voor het ministerie verrichten als zij die overuren maken.

De ex-minister zegt verder dat schooldirecteuren op VOS-niveau ook werden ingeboekt voor twee managementuren, die geboekt stonden als fictieve uren. 'Het geld is rechtmatig ontvangen. De commissie heeft haar taak volbracht.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten