zaterdag 13 oktober 2018

Staatsolie-directeur verwacht zo'n 1 miljard Amerikaanse dollar investeringen in exploraties voor kust

Kosmos Energy boort weer geen olie aan - 'Het is altijd teleurstelling als we geen olie vinden'


'Het is altijd een teleurstelling als we geen olie vinden. Dan zijn we eventjes ‘brokosaka’, want we weten honderd procent zeker dat de accumulaties er zijn. We moeten ze alleen vinden', reageert Staatsolie-directeur Rudolf Elias vandaag, zaterdag 13 oktober 2018, in de Ware Tijd, op het feit, dat Kosmos Energy bij haar tweede exploratieboring voor de kust weer geen aardolie heeft gevonden. 

De directeur legt uit dat elke proefboring een stukje van de aardoliepuzzel oplevert. Elias: 'Het is een puzzel. We leggen steeds weer een stukje van deze puzzel en we komen steeds dichterbij een olievondst. Want je kan steeds meer onzekerheden wegschrijven en uiteindelijk blijven steeds meer zekerheden over. En al die zekerheden bij elkaar gaan ons precies brengen naar de plaatsen waar de olie zich bevindt.'

Hij verwacht dat de komende twee tot vijf jaar exploratiemaatschappijen tussen de 500 miljoen en 1 miljard Amerikaanse dollar zullen investeren in exploraties voor de kust. In de periode april-juli 2019 gaat Apache een exploratieput aanleggen. Ook Kosmos Energy, Petronas en Tullow Oil zijn van plan exploratieboringen te verrichten de komende twee jaar. Mogelijk zal ook Equinor uit Noorwegen proefboringen doen, maar dat is niet zeker. Het Noorse bedrijf is de grootste concessiehouder in Surinaamse wateren.

Intussen heeft Staatsolie al zo'n 84 procent van het zeeareaal in concessie uitgegeven. In totaal zijn er met veertien buitenlandse maatschappijen productiedelingscontracten gesloten.

De laatste overeenkomst is begin deze maand met Tullow Oil getekend. Met dit contract voor Blok 62 vergroot Tullow Oil het gebied waarin het bedrijf, alleen of samen met andere partners, olie zoekt in offshore-Suriname. Blok 62 is 4.061 vierkante kilometer groot en heeft waterdieptes van 1.600 tot 2.400 meter. Tullow Oil start de exploratieactiviteiten met 2D (tweedimensionaal) seismisch onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten