zondag 23 september 2018

Suriname Herald diep door het stof na onjuiste berichtgeving over president Bouterse

Het Nationaal Informatie Instituut twijfelt aan bedoeling van de berichten die gelanceerd zijn

(Bron foto: NII)

- Suriname Herald biedt haar verontschuldigingen aan...., maar
- .... 'wat wel schijnt te kloppen, is dat onze president gisteravond naar verluidt ‘onwel was geworden’ en met spoed met de militaire ambulance naar het Militair Hospitaal is vervoerd'


'De Surinaamse gemeenschap werd vanochtend opgeschrikt door het bericht dat president Desi Bouterse om dringende medische redenen zou zijn afgereisd naar Cuba. In een vervolgbericht over het gemeend vertrek zou zelfs een vliegmaatschappij genoemd zijn waarmee ons staatshoofd zou zijn afgereisd. De redactie van het Nationaal Informatie Instituut (NII) betreurt de berichtgeving hieromtrent', zo laat het NII zondagmiddag 23 september 2018 weten.

'De ethische codes die bij het journalistiek vak horen en het principe van hoor en wederhoor worden met het lanceren van deze berichten achterwege gelaten. De goede band die het instituut voorstaat met de media maakt dat de deur altijd openstaat voor elk medium om dit soort berichten te verifiëren. Omdat dit niet is gebeurd twijfelt het NII aan de bedoeling van de berichten die gelanceerd zijn.'

De president heeft intussen de minister van Buitenlandse Zaken van China ontvangen en daarna de media te woord gestaan.

Suriname Herald heeft inmiddels schoorvoetend haar verontschuldigen aangeboden. Maar, die nieuwswebdite tracht toch deels haar gelijk te behalen, door vanmiddag te schrijven:

'(...) Maar, wat wel schijnt te kloppen, is dat onze president gisteravond naar verluidt ‘onwel was geworden’ en met spoed met de militaire ambulance naar het Militair Hospitaal is vervoerd. Dit heeft een bron bij het Militair Hospitaal aan Suriname Herald bevestigd. De militaire ambulance werd door negen voertuigen begeleid naar het ziekenhuis.

De vraag is nu, wat er in feite aan de hand is. Zeker nu president Bouterse vanmorgen heeft aangekondigd voorlopig niet naar Servië, Turkije en Rusland te zullen afreizen. De behandelende artsen zouden Bouterse geadviseerd hebben voorlopig geen inspannende reizen te maken.

Dat de president onwel zou zijn geworden, wordt ook ontkend door Limburg (directeur van het Nationaal Informatie Instituut, Clifton Limburg). Maar, de informatie waarover Suriname Herald beschikt, zegt het tegendeel. Echter, Suriname Herald kan haar bronnen niet prijsgeven.'



Overigens, Suriname Herald is 19 juni ook al de mist in gegaan met een onjuist bericht: Nieuwssite Suriname Herald verspreidt nepnieuws over leeghalen bankrekening van ex-minister Wolf.

Maar, ook het NII maakt fouten en neemt het niet zo nauw met de journalistieke ethiek en helemaal niet met kwaliteit: 23 april → Nationaal Informatie Instituut brengt 'fake news' met Coproco tori.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten