zondag 23 september 2018

Fonteinen zwart gekleurd in Franse steden als protest tegen olieboringen Total bij koraalrif aan monding Amazone

(Broon foto: AFP)
Demonstranten stellen dat het Total-plan een 'unieke' natuurlijke habitat bedreigt


Fonteinen waren zaterdag 22 september 2018 zwart gekleurd in verschillende Franse steden tijdens protesten tegen plannen van oliegigant Total om te boren in de buurt van een koraalrif aan de monding van de Braziliaanse Amazone. De demonstranten beweren dat het plan een 'unieke' natuurlijke habitat bedreigt. 

'Het Amazone-rif is geen oliebron' en 'Verdedig het rif van de Amazone', stond op spandoeken die demonstranten van Greenpeace en milieugroep ANV-Cop21 droegen toen ze samenkwamen in zo'n 30 steden, waaronder Parijs, Rennes in het westen, Bordeaux in de zuiden en Nancy in het oosten.


Bij de stijlvolle vroeg negentiende-eeuwse Lions de Nubie-fontein in de wijk La Villette van Parijs bekladden enkele demonstranten zich met melasse, waadden in het water en smeerden de kleverige zwarte klodder op de fontein.

'Total houdt vast om op zoek te gaan naar olie terrwijl er ecosystemen en juwelen van (ecologische) diversiteit zijn om te behouden. Het is niet langer de leeftijd van olie, maar van overgang naar schonere vormen van energie', vertelde Greenpeace-campagnevoerster Edina Ifticene aan persbureau AFP.


De protesten kwamen toen Total zich voorbereidde op het onthullen van de bevindingen van een nieuw onderzoek naar de impact van het geplande project aan de Braziliaanse autoriteiten. Greenpeace heeft het bestaan ​​van koraal in het doelgebied gedocumenteerd.

Eind mei drong het Braziliaanse milieubureau Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) bij Total aan om dieper in te gaan op de gevolgen van het boren, en oordeelde dat de eerste studie 'onvoldoende' was. 'We hebben vier maanden om te reageren, we worden gevraagd om extra studies uit te voeren en dat zullen we doen', zei de voorzitter van Total, Patrick Pouyanne, toen hij benadrukte dat het bedrijf ervoor zou zorgen dat het plan het milieu respecteert.


Tegelijkertijd wees het bedrijf de risico's die door tegenstanders werden benadrukt als 'niet-bestaand' af. Greenpeace zegt, dat het koraalrif, ontdekt in 2016 - ongeveer drie jaar nadat Total op enkele kilometers afstand verkenningsblokken had gekocht -, groter is dan eerst werd gedacht en zich uitstrekt in het gebied waar Total wil boren. Het is bezorgd over de effecten van een mogelijke olieramp op het ecosysteem en de nabijgelegen mangrove langs de kust.

'We moeten dit misbruik stoppen. Het oliebedrijf zou niet moeten boren in de buurt van dit ecosysteem en in de buurt van deze mangrove die, indien bereikt door een olievlek, onmogelijk schoon te maken zou zijn', drong Ifticene aan.

(Suriname Mirror/AFP/France24/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten