zondag 23 september 2018

Chinees varend marineziekenhuis 'Vredes Ark' meert aan bij Caracas, Venezuela

'Bezoek Chinese boot maakt deel uit van de strategische verdedigingsoperatie van de regering'

(Bron foto: VTV)

Een Chinees varend marineziekenhuis is zaterdag 22 september 2018 aangemeerd in de buurt van de hoofdstad van Venezuela, terwijl de zich uitbreidende economische crisis van de OPEC-natie de aandacht trekt van de Amerikaanse en andere wereldmachten. 

Minister van Defensie Vladimir Padrino was aanwezig om het schip van de People's Liberation Army Navy, de 'Vredes Ark', tijdens de laatste stop te begroeten als onderdeel van de 11-landen 'Mission Harmony  tour aangekondigd in juni.


'Dit is hoe je diplomatie in de wereld onderneemt', zei Padrino, 'met concrete acties van samenwerking en niet de valse stemmen opwekken van degenen die de oorlogstrommel verslaan.'

Interesse voor het goodwill bezoek nam toe sinds het Pentagon in augustus aankondigde dat het zijn eigen ziekenhuisschip, de USNS (United States Naval Ship) Comfort, naar het naburige Colombia stuurde om gratis medische behandeling te bieden aan duizenden Venezolaanse migranten die hun huizen ontvluchtten te midden van wijdverbreide voedsel- en medicijntekorten.
De Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, heeft vorige maand tijdens een bezoek aan Colombia de inzet van het schip een humanitaire missie genoemd om de gevolgen van het wanbeleid van president Nicolas Maduro voor de economie aan te pakken.

De Verenigde Naties schat dat 2.3 miljoen Venezolanen de afgelopen jaren het door crisissen verscheurde land zijn ontvlucht, voornamelijk naar Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië.

Maar, topfunctionarissen in de socialistische regering van Venezuela zagen de inzet van de 'Comfort  als een bedreiging, onderdeel van een poging van de VS om de weg vrij te maken voor een militaire interventie op humanitaire gronden. Padrino zei zaterdag, dat het bezoek van de Chinese boot deel uitmaakt van de 'strategische verdedigingsoperatie' van de regering.

De humanitaire reizen van de 'Vredes Ark' over de hele wereld zijn een teken geworden van de inspanningen van China op het gebied van outreach en de ambities van Beijing om zijn militaire invloed in het buitenland geleidelijk uit te breiden. Het schip, dat 300 bedden, acht operatiekamers en een medische helikopter heeft, heeft dergelijke missies uitgevoerd naar meer dan 40 landen, die gratis medische diensten hebben verstrekt aan meer dan 180.000 mensen sinds de ingebruikname in 2008.

Dergelijke goodwill-bezoeken zijn al tientallen jaren de steunpilaar van de Amerikaanse diplomatie in Latijns-Amerika. Het Chinese schip heeft tweemaal eerder Latijns-Amerika bezocht, in 2011 en 2015, maar is nooit gestopt in Venezuela. Het zal ook het Caribische eiland Grenada en Ecuador bezoeken tijdens zijn huidige inzet.

Maduro, die een week geleden terugkwam van een bezoek aan China, waar hij op zoek was naar nieuwe investeringen en financiering van een van de beste bondgenoten van Venezuela, zei op Twitter, dat de boot ongeveer een week in Venezuela zal blijven.


Ter informatie: 



(Suriname Mirror/The Associated Press/TeleSUR/Twitter/El Universal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten