donderdag 2 augustus 2018

Vicepresident Adhin: 'Totaal Alcoa-pakket omvat circa 1,4 miljard Amerikaanse dollar'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Regering sluit met Alcoa verschillende deelakkoorden

 
De regering is naast de overeenstemming met Alcoa over het beëindigen van de Brokopondo Overeenkomst, verschillende deelakkoorden overeengekomen. Deze zijn onderdeel van de wetswijziging die gestuurd zal worden naar De Nationale Assemblee. Dit zei vicepresident Ashwin Adhin meegedeeld dinsdag in De Nationale Assemblee, aldus donderdag 2 augustus 2018 Starnieuws.

Het totale pakket omvat circa 1,4 miljard Amerikaanse dollar aan activiteiten, die deels terug zal vloeien naar de lokale economie, legde Adhin uit. In afzonderlijke uitvoeringsovereenkomsten wordt afgesproken hoe de diverse belangen van partijen verder worden geregeld.

In de hoofdovereenkomst [Framework Agreement] 
is neergelegd de vervroegde beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst en de overdracht van het Afobaka Waterkrachtwerk, beide plaats te vinden op 31 december 2019.

 • Afobaka Waterkrachtwerk Overdracht en Uitvoeringsovereenkomst [Afobakka Hydroelectric Works Transfer and Execution Agreement]. 
Deze overeenkomst identificeert de exacte activa en passiva die worden overgedragen en regelt de berekening van de uitstaande rekeningen en betaling daarvan. Suralco zal tot het tijdstip van overdracht het Waterkrachtwerk op eigen kosten onderhouden en in goede staat opleveren. Suriname zal volgens Adhin circa 1 miljard Amerikaanse dollar besparen door de vroegtijdige overname van het Waterkrachtwerk.

• Suriname Energie Overeenkomst [Suriname Power Purchase Agreement]. 
Deze overeenkomst regelt de prijs en hoeveelheid energie die Suriname afneemt van Suralco tot de overdracht van het Waterkrachtwerk op 31 december 2019. De tarieven die in de Energieovereenkomst van 1999 zijn vastgesteld, en welke gebaseerd zijn op stookolie prijzen, worden daarbij onmiddellijk herzien.

• Suralco Energie Overeenkomst[Suralco Power Purchase Agreement]. 
 Deze overeenkomst regelt de prijs en hoeveelheid energie die Suralco afneemt van Suriname na de overdracht van het Waterkrachtwerk op 31 december 2019. De tarieven zijn gelijk aan die van de Suriname Energie Overeenkomst.

• Dienstverleningsovereenkomst Overgang Afobaka Waterkrachtwerk [Transition Services Agreement]. 
Deze overeenkomst regelt de optie om tijdelijk de diensten van Suralco in te huren indien Suriname nog niet over deskundigheid en middelen beschikt om de operaties van het Waterkrachtwerk en het beheer van het stuwmeer te kunnen uitvoeren.

• Bodemsanering en Rehabilitatie Overeenkomst [Environmental Remediation and Rehabilitation Agreement]. 
In deze raamovereenkomst wordt afgesproken welke de uitgangspunten zijn volgens welke Suralco de vervuilde gebieden zal saneren en de verstoorde mijngebieden zal rehabiliteren. Aangezien Suriname geen speciale milieuwetgeving heeft en bestaande wetgeving (zoals de Mijnbouwwet van 1986) nog gelimiteerd is ten aanzien van milieu aangelegenheden, is besloten om in afzonderlijke documenten, met name de ‘Remediation Scope of Work’ en het ‘Mine ‘Rehabilitation Plan’, de specifieke standaarden en protocollen voor bodemsanering en rehabilitatie per verstoord gebied vast te leggen. Het pakket aan bodemsanerings- en mijn rehabilitatieactiviteiten heeft een waarde van ruim 300 miljoen Amerikaanse dollar.

• Schuldvernieuwingsovereenkomst [Novation and Release Agreement].
Aangezien Alcoa Inc. recentelijk een reorganisatie van haar corporate structure heeft ondergaan, wordt het noodzakelijk geacht dat Suriname, als begunstigde, formeel toestemming verleent aan de overname van de verplichtingen van de oude Alcoa Inc. onder de Borgtochtovereenkomst van 1958 door de nieuwe houder, Alcoa World Alumina (AWA).

• Bakhuis Ontwikkelingsprojectovereenkomst [Bakhuis Development Program Agreement]. 
 Deze overeenkomst regelt de rechten en plichten van partijen met betrekking tot de haalbaarheidsstudie voor de ontwikkeling van bauxietvoorraden in het Bakhuisgebied, teneinde een raffinaderij op te zetten met een capaciteit van 1.5 miljoen ton per jaar. Deze studie zal volledig door Suralco worden bekostigd. Suriname heeft het recht om twee deskundigen aan te wijzen om te participeren in het projectteam. Deze twee deskundigen zullen door de Suralco worden vergoed voor daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden, tenzij de kandidaat in dienst is van de Surinaamse overheid en al een salaris zijdens de overheid ontvangt. Deze overeenkomst is begroot op 40 miljoen Amerikaanse dollar, aldus Adhin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten