donderdag 2 augustus 2018

Santokhi (VHP): 'Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel...'

VHP-leider zei al in maart 2015, dat Alcoa uit Suriname zou vertrekken

'Om eng politiek belang, slechts om het winnen van de verkiezing, had men nationaal belang ondergeschikt gemaakt aan dit eng politieke belang'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi had op 14 maart 2015 reeds onthuld, dat Alcoa uit Suriname zou vertrekken. Toen is dit categorisch ontkend door de regering en ook Suralco. 

'Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel... Om eng politiek belang, slechts om het winnen van de verkiezing, had men het nationaal belang ondergeschikt gemaakt aan dit eng politieke belang. Als men toen direct serieus begonnen was om met een professioneel team te onderhandelen, zou wellicht het resultaat voordelig zijn geweest voor Suriname. Nu hebben wij een heel slecht onderhandelingsresultaat voor het land', zegt Santokhi vandaag, donderdag 2 augustus 2018, op Starnieuws.

'Mijn rol was - ik had de informatie over de sluiting van een betrouwbare Suralco-topper gekregen - om juist de regering en de samenleving op te roepen om alertheid, en meer nog om de belangen van Suriname te beschermen. Ik wilde ook voorkomen, dat na de verkiezing op 25 mei 2015, namelijk op 1 juli 2015, de beëindiging van activiteiten van Suralco/Alcoa in een politiek bestuursovergangsfase zou plaatsvinden. De regering zou dan demissionair zijn, hetgeen ik zeer onverantwoord en zelfs gevaarlijk vond', legt de politicus uit.

De regering had in alle toonaarden ontkend en de informatie zelfs als een leugen bestempeld, brengt Santokhi in herinnering.

'Nu is het duidelijk dat men vanaf 2014 in alle geheim onderhandelde, en we zien het resultaat na vier jaren, de onderhandeling had geen nationale agenda, maar een enge politieke agenda. De belangen van het land en van het volk zijn ondergeschikt gemaakt aan die van Alcoa/Suralco en van een kleine groep personen. Je ziet hoe de toekomst van het land en van de volgende generaties kapot gemaakt wordt door onverantwoorde leiders en bestuurders', stelt de VHP-leider.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten