zondag 5 augustus 2018

Mogelijke aanslag met drones op Venezolaanse president Maduro mislukt

Maduro ongedeerd, zeven soldaten van de Nationale Garde raakten gewond


Brandweerlieden spreken van een ontplofte tank vol gas in een appartement


Tijdens een toespraak van de Venezolaanse president Nicolas Maduro in Caracas zijn zaterdagavond 4 augustus 2018 verscheidene drones met explosieven ontploft. Volgens de Venezolaanse minister van Informatie Jorge Rodriguez ging het om een aanslag tegen de president. Zeven soldaten van de nationale garde raakten gewond. Maduro zelf bleef ongedeerd. 

De president sprak in het centrum van de hoofdstad een militaire parade toe over de staat van de economie, toen vlakbij explosies klonken. Op televisiebeelden is te zien hoe mensen naast hem op het podium, onder wie Maduro's vrouw, schrikken en omhoog kijken. De camera draait vervolgens naar de parade, waar onder de honderden soldaten paniek uitbreekt. Daarna werd de live-uitzending afgebroken.



'Onze onderzoeken tonen aan dat er explosies waren van verscheidene drones vlakbij het podium', zei Rodriguez op de staatstelevisie. 'We hebben bewijs dat dit een moordaanslag was. Ze hebben gefaald.'


Volgens drie brandweerlieden die tegen persbureau AP anoniem hun verhaal doen, ontplofte er een tank vol gas in een appartement . Zij weerspreken dus de officiële verklaring van de regering over een aanval met drones. Op foto's van dat gebouw is te zien dat er rook uit het gebouw komt.


Wie achter de aanslag zit is niet duidelijk. In een televisietoespraak enkele uren na de aanslag sprak Maduro over een 'rechtse samenzwering' die haar oorsprong heeft in buurland Colombia, terwijl de financiers en planners in de Amerikaanse staat Florida verblijven. Volgens de president zijn verschillende daders gepakt.



'Colombiaans president Juan Manuel Santos heeft niets te maken met de aanslag zaterdagavond op zijn Venezolaanse ambtsgenoot Nicolás Maduro.' Dat zegt een hooggeplaatste bron dicht bij Santos, die anoniem wilde blijven, aan verscheidene journalisten. 'De beschuldigingen van Maduro zijn ongegrond.' 'De president is gefocust op het doopsel van zijn kleindochter Celeste en is niet bezig met het omverwerpen van buitenlandse regeringen', aldus de bron, die niet te kennen wilde geven of Santos, die dinsdag de macht overdraagt aan zijn opvolger Ivan Duque, van plan is om zelf te reageren op de beschuldigingen.


Onder de voormalige buschauffeur Maduro is het olierijke Venezuela in een diepe economische crisis geraakt die gepaard gaat met een enorme schaarste aan goederen. Als gevolg daarvan is er een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen naar buurlanden. Vooral naar Colombia, maar ook naar de Antillen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn slechts door een stukje Caribische zee gescheiden van Venezuela.


(Suriname Mirror/AD/Het Laatste Nieuws/El Pais/G1 Globo/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten