zondag 5 augustus 2018

Gajadien (VHP): 'Ik weet niet meer hoeveel belastingdirecteuren al onder Bouterse gewerkt hebben'

'Enorme ontevredenheid bij personeel directoraat Belastingen en douane Nieuwe Haven'

'De hervorming van ons belastingstelsel zal sowieso in deze regeerperiode niet komen'


Met het steeds vervangen van de directeuren van de Belastingdienst verwondert het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien niet, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën geen streefdatum meer kan aangeven voor de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). 'Ik weet niet meer hoeveel Belastingdirecteuren al onder Bouterse gewerkt hebben', zegt Gajadien zaterdag 4 augustus 2018 in het Dagblad Suriname. 

Belastingdienst-directeur Roy May heeft eind juli vanwege dringende gezondheidsredenen bedankt. Joan Veldhuizen is nu met de waarneming belast. Eerder werd waarnemer Winston Wirth in 2016 bedankt. Wirth hield het maar zes maanden vol, alvorens hij in opdracht van Hoefdraad zijn biezen moest inpakken. De enige persoon die het volle vijf jaren op deze post heeft volgehouden is Cornelis (Tony) van Dijk. Na de pensionering van Van Dijk in 2015 heeft Liane Pinas-Halfhide enkele maanden in deze functie waargenomen, alvorens de hamer werd overgedragen aan Wirth. In zijn rol moest May onder andere de BTW helpen invoeren. Deze zou eerst ingaan in januari 2018, maar werd verschoven naar 1 juli 2018. Hierna werd de invoering uitgesteld.

'Ook May streefde ernaar om ons belastingstelsel intensief te hervormen, maar uiteindelijk is hij er bekaaid vanaf gekomen. Na drie jaren van praten uiteindelijk nog steeds geen BTW', stelt Gajadien.

De VHP’er hecht weinig geloof aan het verhaal, dat May vanwege dringende gezondheidsredenen heeft bedankt, aangezien het bij hem bekend is, dat er enorme ontevredenheid heerst op zowel het directoraat Belastingen als bij de douane op Nieuwe Haven. 

'Het ligt uiteindelijk aan het beleid en intentie of men daadwerkelijk de belastingen wil hervormen, omdat men zich meer richt op het behartigen van de belangen van specifieke mensen. Het ministerie van Financiën wenst te doen wat zij wil en hindert mensen in het uitoefenen van hun werkzaamheden, waardoor men maar kiest om te bedanken. Hetzelfde gebeurt ook op Nieuwe Haven, waar wat oude mensen geplaatst zijn om mee te werken om wat ordening te brengen, maar dat gaat ook niet werken. Als de tekenen niet bedriegen, verwacht ik dat straks nog meer mensen van de Belastingen zullen wegtrekken', aldus de politicus.

Gajadien merkt op, dat steeds een nieuwe streefdatum voor de invoering van BTW als worst werd gehangen om zodoende op basis van tekenen van de hervorming van het belastingstelsel goede ratings te boeken bij internationale kredietbeoordelingsbureaus. Uiteindelijk kan volgens hem geconcludeerd worden, dat zowel nationale als internationale instituten al die tijd zijn misleid. 'Al deze instituten hebben hetzelfde ervaren als het Internationaal Monetair Fonds: misleiding. Het is een stelletje personen daar die het land steeds zit uit te buiten. Door de hoogste man van het land is al 1½ jaar geleden aangegeven, dat er geen BTW komt. Daarom zeg ik, dat de hervorming van ons belastingstelsel sowieso in deze regeerperiode niet zal komen', aldus de VHP’er.

Hij heeft ook moeite met de rij- en voertuigenbelasting en zegt niet te zullen meewerken aan een wet, die de koopkracht van burgers verder aantast. De regering wil de rij- en voertuigenbelasting, die in 2000 is afgeschaft, per januari 2019 weer invoeren. Met de introductie van de government take was rij- en voertuigenbelasting in dat jaar afgeschaft. Deze regering heeft de government take de afgelopen jaren juist verhoogd in 2010 en wenst nu ook de rij- en voertuigenbelasting door te voeren. Gajadien ziet dit als een dubbele heffing, omdat de regering bij wet van de Wegenautoriteit reeds een inhouding kan plegen voor infrastructuur.

'Hoe gaat men dit implementeren? Een heleboel zaken zijn onduidelijk, terwijl er ook andere inkomstenbronnen zijn. Vooralsnog is er geen duidelijk beleid zichtbaar over waar wij naartoe gaan.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten