zondag 26 augustus 2018

Ministerie van RGB acht het tijd dat Bigi Pan-gebied in Nickerie geordend wordt

(Bron foto: NII)
Toezicht op uniek zwampgebied gaat aangescherpt worden


Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) vindt het de hoogste tijd, dat het Bigi Pan-gebied in Nickerie wordt geordend. Vanuit RGB is de eerste stap gezet om tot de gewenste ordening te komen, met een discussiesessie met diverse actoren die betrokken zijn bij het gebied in het Burger Informatie Centrum Nickerie gisteren, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, zondag 26 augustus 2018.

Nesseley Louisville, onderdirecteur Bosbeheer bij RGB, zegt dat de ordening middels het verlenen van een vergunning belangrijk is, omdat het ministerie verantwoordelijk is om de ecologische balans in stand te houden tussen enerzijds de economische activiteiten en anderzijds de waarde van het gebied.

'De voorwaarden zijn opgesteld waaraan mensen minimaal moeten voldoen om elke vorm van activiteiten te ontplooien in het Bigi Pan-gebied. Wij zijn reeds begonnen met gesprekken met de lodgehouders. Er zijn nog meer stakeholders, maar er is gekozen om te starten met de lodgehouders om ze uit te leggen hoe belangrijk hun handelen is, maar ook de samenwerking met RGB voor de instandhouding van het gebied en hun inkomsten', zegt Louisville.

Vier commerciële instanties en twee individuen die reeds heel lang een buitenverblijf hebben in het gebied hebben hun aanvraag voor een vergunning ingediend.

Tijdens de discussiesessie zijn andere actoren in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan het team van RGB omtrent de ordening en voorstellen aan te dragen die meegenomen kunnen worden om alles zo goed mogelijk uit te werken. Er zullen meerdere sessies volgen en het is de bedoeling dat iedere instantie die een bijdrage kan leveren, die ondersteuning biedt aan RGB.

Minister Roline Samsoedien van RGB, die ook aanwezig was tijdens de discussiesessie, is van mening, dat met de ordening ook het aspect controle erbij moet komen. Zij verzekert dat niets aan het toeval overgelaten wordt en dat de controle uitgevoerd zal worden door de jachtopzieners van het ministerie, samen met de politie en de bestuursdienst aldaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten