zondag 26 augustus 2018

Kwestie-Alcoa maandag 27 augustus weer op agenda Assemblee

Gang van zaken rond sloop Suralco-raffinaderij staat centraal


De 'kwestie Alcoa' staat morgenmiddag vanaf drie uur op de agenda van De Nationale Assemblee. Dan moet de regering duidelijk maken waarom de raffinaderij van Suralco/Alcoa te Paranam dringend gesloopt moet worden. Dit meldt Starnieuws vandaag, zondag 26 augustus 2018.

Voordat de Brokopondo Overeenkomst officieel is beëindigd heeft de regering toestemming gegeven voor de ontmanteling. Vicepresident Ashwin Adhin legde op 31 juli uit, dat de dreiging voor het milieu zó ernstig is, dat de regering het besluit heeft genomen.

Vanuit coalitie én oppositie is aangegeven dat de ontmanteling in strijd is met de wettelijke bepalingen. Aan de regering is gevraagd om documenten te sturen naar de volksvertegenwoordiging, waaruit de urgentie blijkt. Adhin had beloofd dat de documenten binnen twee weken naar het parlement zouden worden gestuurd. Het heeft langer geduurd.

Vorige week werd de vergadering op verzoek van de regering uitgesteld. De stukken die de regering gestuurd heeft naar De Nationale Assemblee zijn rapporten die dateren van juni 2015. Hierin ontbreken recente gegevens.

Suralco stuurde al meer dan een jaar vóór de sluiting van de aluinaarderaffinaderij geen data meer naar het Bauxiet Instituut Suriname.

Morgen moet blijken op basis waarvan de regering heeft besloten om Alcoa/Suralco toestemming te geven voor de ontmanteling. De regering is intussen uitonderhandeld. De definitieve concept-overeenkomsten zullen eind september gestuurd worden naar De Nationale Assemblee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten